Lika villkor i finsk fotboll: "En fin dag"

Linda Sällström. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Norge och Island har det redan. Finland blir nu det tredje nordiska landet med lika villkor för landslagsspelarna i fotboll.

"En fin dag. Jag känner mig stolt över att vara finländsk fotbollsspelare. Utöver gemensamma drömmar och mål delar vi nu också ett likadant spelarkontrakt med herrlandslaget", skriver Linda Sällström på Twitter.

Enligt Yle inleddes förhandlingar om landslagsersättning för de kvinnliga fotbollsspelarna i fjol efter att landslagskaptenen Tinja-Riikka Korpela uttryckt sitt missnöje över att herrarna fick mer pengar än damerna.

– Det handlar inte om stora summor, herrspelarna skulle knappt märka dem, men varje hundra euro betyder mycket för oss, sade hon då.

Frågan hanterades av jämställdhetsombudsmannen som friade Bollförbundet eftersom herrlandslaget genererar en ekonomisk vinst för Bollförbundet, medan damlandslaget inte gör det.

Herrlandslagets spelare gick dock ut med att de gärna bidrar till damernas landslag genom att skära ner på sina bonusar.

Bollförbundets ordförande Ari Lahti säger i ett pressmeddelande att "vi vill spela en roll i att bygga upp ett jämlikare samhälle" genom det nya landslagsavtalet.

Även i Sverige kämpar damernas landslag för att få ett mer jämlikt avtal. Svenska fotbollförbundet säger att man har rättvisa och likvärdiga landslagsavtal, men har ändå anmälts till diskrimineringsombudsmannen.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 4.11.2019 - 00.00

Mer läsning