Lika hobbymöjligheter för alla: Högstadieelever får ett Hobbypass i telefonen

Bild: Mostphotos

Från och med nästa år ska högstadieelever i Finland kunna ladda ner appen Hobbypass, Undervisnings- och kulturministeriets nya sätt att stödja fritidssysselsättning och hobbyverksamhet.

– Med hobbypasset kan unga gratis, eller till ett överkomligt pris, få tillgång till simhall, gym, fotograferingshobbyer eller andra motions-, kultur- eller ungdomstjänster. Hobbypasset möjliggör också att man kan prova på olika motionsgrenar och kulturhobbyer samt besöka exempelvis museer, biografer eller varför inte ishockeymatcher, säger Europa-, kultur- och idrottsminister Sampo Terho (Blå) i ett pressmeddelande.

Enligt Terho är syftet med Hobbypasset är att främja lika möjligheter för alla ungdomar.

– Familjens ekonomiska situation får inte sätta käppar i hjulet för hobbyverksamheten.

Projektet utgår från goda erfarenheter i Björneborg och har som målsättning att förebygga utslagning. Dessutom ska ungdomarna få en chans att stärka sin självkänsla och knyta nya vänskapsband. Hobbypasset är en del av regeringens åtgärder för att främja välfärd bland barn och unga.

- Hobbypasset förbättrar barn och ungas tillgång till hobbyverksamhet. Kommunerna kan utveckla hobbypasset i enlighet med sina lokala möjligheter och idéer, säger Terho, som svarar för ungdomsärenden i regeringen.

Undervisnings- och kulturministeriet har konkurrensutsatt hobbypassets tekniska förverkligande för företag och samfund. Ansökningarna ska lämnas in senast tisdagen den 26 juni.

Alla kommuner kan ta passet i bruk under nästa år. Undervisnings- och kulturministeriet samt Helsingfors stad ansvarar för det tekniska genomförandet. Kommunförbundet deltar i projektet, de övriga samarbetsparterna offentliggörs under de närmaste veckorna.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning