Liisa Jaakonsaari och Mauri Pekkarinen ställer inte upp för omval

Liisa Jaakonsaari Bild: Lehtikuva/Aku Häyrynen

Den erfarna riksdagsledamoten Mauri Pekkarinen (C) ställer inte upp i vårens riksdagsval. Det gör heller inte Europaparlamentariker Liisa Jaakonsaari (SDP).

Efter 40 år i riksdagen sneglar Mauri Pekkarinen mot Europaparlamentet men avslöjar i övrigt väldigt lite om sina framtidsplaner.

Regeringspartiet Centerns riksdagsledamot och riksdagens första vice talman Mauri Pekkarinen meddelade i går att han inte ställer upp i vårens riksdagsval.

Enligt veteranpolitikern finns det ingen enskild orsak till att han lämnar riksdagen, snarare många små. Pekkarinen berättade bland annat att han för en gångs skull fått njuta av en lugn sommar tillsammans med familjen och att han ser fram emot att ha tid för sin fru, sina barn och sina barnbarn också i framtiden. Han lät förstå att det också finns andra orsaker till hans beslut, men ville inte specificera vad han menade.

– Vi kan säga så här: det var många faktorer som vägde in men jag berättar inte allt här och nu, och det hoppas jag ni kan godkänna, sade Pekkarinen till ett tiotal journalister som var på plats på hans presskonferens i Centerns grupprum i riksdagen.

Trots att Pekkarinen valt att inte ställa upp i riksdagsvalet lämnade han dörren öppen för Europaparlamentsvalet i maj 2019.

– Jag lämnar dörren öppen och sätter kanske till och med foten i dörrspringan, formulerade sig Pekkarinen men betonade att han ännu inte tagit något beslut i frågan.

Tankesmedja nästa?

Även SDP:s Europaparlamentariker Liisa Jaakonsaari meddelade under gårdagen att hon varken ställer upp i vårens riksdagsval eller i Europaparlamentsvalet.

– Nästa år har jag oavbrutet jobbat 40 år som parlamentariker. Jag har känslan av att det får räcka för mig när det är ett jubileum, sade Liisa Jaakonsaari, som blev medlem av riksdagen 1979, till STT.

Hon har suttit i EU-parlamentet sedan 2009. Titeln arbetsminister bar hon 1995–1999. Jaakonsaari har inte planer på att pensionera sig utan drömmer om ett jobb i en tankesmedja.

Beröm åt regeringen

I Yles färska partimätning var Centern Finlands tredje största parti med ett stöd på 17,8 procent, och Pekkarinens besked lämnar en stor lucka i partiets led. I riksdagsvalet 2015 fick Pekkarinen 9 170 röster i Mellersta Finlands valkrets.

Pekkarinen sade att han funderat på vilken effekt hans beslut kan tänkas ha på Centerns framgång i riksdagsvalet, men tillade att han tror på att partiets stöd växer inför valet.

– Ju mer tid som går, desto tydligare kommer människorna att se vad ekonomins uppsving betyder i praktiken, sade han och berömde regeringen Sipiläs arbete.

Pekkarinen nekade till att hans beslut att lämna riksdagen skulle bero på Centerns förhållandevis låga gallupsiffror, men medgav att de haft en liten inverkan.

– Jag kan inte påstå att det inte skulle ha påverkat mig alls, men det var absolut inte en avgörande faktor.

Under sin snart 40 år långa karriär i riksdagen har Mauri Pekkarinen bland annat varit ordförande för Centerns riksdagsgrupp (1999-2003) och suttit som minister i fem olika regeringar.

Mauri Pekkarinen Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Är du vuxen och vill bli närvårdare? Studiestart i mars 2020! Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning