Liike Nyt tar sig in i riksdagen

Hjallis Harkimo och kandidaten Joel Harkimo på partiets valvaka. Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Harry Harkimos nygrundade politiska rörelse tar sig till riksdagen. "Nu får vi visa vad vi går för", säger kandidaten Mikael Jungner under valvakan.

Tanken med den nya politiska rörelsen är att förnya politiken och beslutsfattandet. Rörelsen vill ge folket möjlighet att påverka politiska beslut också mellan valen.

SDP:s tidigare partisekreterare Mikael Jungner är nöjd över valresultatet.

– Det är ett bra resultat med tanke på att det är något helt nytt inom den finländska politiken. Människor vet ännu inte vad Liike Nyt står för. Vi kommer att få visa vad vi går för under de kommande fyra åren.

Harry Harkimo minglade bland anhängare och riksdagskandidater på nattklubben Kaivohuone (Brunnshuset) i Brunnsparken i Helsingfors där valvakan hölls. Var och varannan ville ge en uppmuntrande ryggdunk när det stod klart att han tog en plats i riksdagen.

Harkimo är nöjd över den synlighet som den nya politiska rörelsen har fått, trots att rörelsen inte har gjort en helt vanlig kampanj.

– Vi har varit mycket på fältet och det som skiljer våra kandidater från de flesta andra är att de inte har fått någon valfinansiering, säger Harkimo.

Att rörelsen inte har fått synlighet i de stora partiledardebatterna har inte haft någon betydelse, enligt Harkimo. Den viktigaste kanalen var sociala medier.

– Vi var bäst på sociala medier. Våra videoklipp har setts av över två miljoner människor, säger han.

Rörelsen har bland annat lyft upp frågor såsom varifrån Finlands näringsliv (EK) och Finlands Fackförbunds Centralorganisation (FFC) får sin finansiering. Enligt Liike Nyt är det inte acceptabelt att partier understöder oberoende organisationer.

Hjallis Harkimo grundade Liike Nyt i april 2018.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54