Liike Nyt nominerar kandidater i riksdagsvalet – förbinder sig att endast sitta två perioder

Hjallis Harkimo och Mikael Jungner, grundande medlemmar, under presskonferensen på måndagen. Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Liike Nyt-rörelsen har nominerat sina första 48 kandidater inför riksdagsvalet 2019.

Bland kandidaterna finns bland annat rörelsens grundande medlemmar Hjallis Harkimo och företagaren Helen Auramo, som också hör till grundarna för teknologimässan Slush, samt skådespelaren Maarit Peltomaa. Kandidaterna representerar många olika yrkesgrupper från barnträdgårdslärare till företagare.

Innan kandidaterna offentliggjordes, spekulerades det om olika kändisar som kunde tänkas agera röstmagneter för rörelsen. Inga sådana namn kom upp under Liike Nyt-rörelsens presskonferens på måndagen.

– Vi har undersökt vad våra väljare vill ha och det visar sig att man vill se helt vanliga människor som beslutsfattare, säger Harry "Hjallis" Harkimo.

Liike Nyt-rörelsen flirtar med väggord och aforismer i sin slogan "Var förändringen du vill se i världen". Rörelsen säger sig stå för ett nytt sätt att göra politik, där ett nätparlament får rösta i olika frågor. För tillfället har nätparlamentet 12 000 registrerade medlemmar som får rösta på rörelsens sajt.

– Vi har vårt eget sätt att ändra på beslutsfattandet, det är det jag vill köra igenom, säger Harkimo om sin egen agenda inför valet.

"Håller på svenskan"

Liike Nyt-rörelsens kandidater förbinder sig till att endast sitta två perioder i riksdagen. Det här i enlighet med rörelsens tes om att ledamöter som sitter mandatperiod efter annan förlorar fingertoppskänslan för hur samhället fungerar i praktiken.

De 48 kandidater som rörelsen nominerat är i åldern 18 till 65 och det finns såväl akutvårdare, köksmästare, företagare som klasslärare på listan. Maria Thelen från Nylands distrikt går under titeln erfarenhetsexpert.

– Jag har en son som använder droger och jag har startat en förening för anhöriga till missbrukare. Det finns så himla mycket som borde förändras då det gäller missbruk, därför ville jag ställa upp som kandidat, säger hon.

Thelen, som är syster till Harkimo, är en av de få som profilerar sig som finlandssvensk bland kandidaterna.

– Vi har ett svenskspråkigt namn, Liike Nyt-rörelsen, och jag håller på svenskan, säger Harkimo.

Inget vanligt parti

Liike Nyt är inte ett politiskt parti utan en rörelse av obundna medlemmar. Det betyder att alla kandidater själva har samlat 100 anhängarunderskrifter för att kunna kandidera. Rörelsen stöder kandidaterna.

Att ställa upp så att säga obundet kan vara ett svar på dagens politiska diskussion, tror universitetslektor Jenni Karimäki på samhällsvetenskapliga fakulteten vid Åbo universitet.

– Många är besvikna på det som de traditionella partierna representerar, och om du meddelar att du ställer dig vid sidan som obunden, kan det vara till fördel.

Andelen rörliga väljare är enligt henne för tillfället rätt hög, den ligger på ungefär 40 procent. Om en kandidat lyckas tilltala med avvikande åsikter kan det vara ett plus.

Att inte höra till den traditionella parti-indelningen ger fördelen att man inte är bunden till partidiscipliner eller förutbestämda grupper.

– Som obunden har du friheten att inte vara bunden av gruppbeslut, men trots det handlar riksdagsarbete om att kompromissa. Om du står utanför de invanda mönstren måste du bygga dina nätverk på något annat sätt, säger Karimäki.

Harkimo säger att det är klart att kompromisser måste ske, men vad beträffar de stora besluten ska ärenden tas upp i Liike Nyt-rörelsens nätbaserade parlament. Han är fast besluten om att beslutsfattandet måste förändras.

– Färre och färre människor är intresserade av politik, det måste ske en förändring.

Liike Nyt-rörelsens grundande medlemmarna är Hjallis Harkimo, Karoliina Kähönen, Mikael Jungner, Sarian Antila, Tuomas Enbuske, Helene Auramo och Alex Nieminen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning