Liike Nyt fokuserar på företagande och ekonomi i riksdagsvalet

Rörelsen Liike Nyt kommer att ställa upp 115 kandidater i riksdagsvalet. Bild: SPT/Linnea de la Chapelle

Landets nyaste politiska rörelse, Hjallis Harkimos Liike Nyt, har publicerat en del av sina teman i riksdagsvalet. Ungefär hälften av dem berör företagande och ekonomi.

Rörelsen Liike Nyts teman i riksdagsvalet i april utkristalliserar sig så småningom. Rörelsen har nu enats om tio teman. Dessa har röstats fram av kring 12 000 personer som stöder rörelsens verksamhet.

Rörelsen vill bland annat jobba för företagarnas socialskydd och lättare omstart efter ett misslyckande. Dessutom vill rörelsen ha en enhetlig företagsbeskattning inom EU och få slut på möjligheten att dra av fackföreningsavgiften i beskattningen.

Liike Nyt vill också göra andra stadiets utbildning gratis och underlätta vidareutbildning av vuxna. Rörelsens anhängare vill också skärpa straffen för sexualbrott, stoppa mobbningen i skolan och skapa ett gemensamt asylsystem för EU.

Nästa tema som partiet röstar om är klimatförändringen.

Över 11 000 anhängarkort

Rörelsen har 115 kandidater i riksdagsvalet. I och med att Liike Nyt inte är ett parti måste varje kandidat samla hundra anhängarkort i sin egen valkrets för att få delta i valet.

Hittills har kandidaterna fått ihop över 11 000 kort. Insamlingen började för två månader sedan. Valkretsnämnden granskar varje anhängarkort innan kandidaten kan godkännas.

Bland andra riksdagsledamoten Hjallis Harkimo grundade Liike Nyt i april 2018.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning