Ligastart möjlig – men är det värt riskerna?

Valkeakoskilaget Haka har redan genomfört träningar i små grupper. Bild: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Om fotbollsligorna kör i gång under rådande omständigheter är riskerna stora för att de tvingas ta paus eller till och med avbrytas. Det kan i sin tur (i värsta fall) leda till att klubbar går omkull.

Fotbollsligorna funderar för tillfället på om och i så fall hur man ska kunna köra i gång seriespelet i restriktionernas Finland. Då restriktionerna på folksamlingar höjs från tio till femtio personer finns det – åtminstone teoretiska – chanser att med specialarrangemang kunna spela matcher.

Men frågan är om det är värt riskerna.

Om säsongen kör i gång kan man bli tvungen att blåsa av den snabbare än man startat den. Allt som krävs är att en spelare, tränare, domare eller ledare insjuknar i covid-19.

Med tanke på att en sen seriestart med stor sannolikhet betyder ett tätare matchschema och att covid-19 kan vara symtomfritt är risken stor för att en insjuknad spelare kan ha smittat inte bara sina egna lagkamrater utan också motståndare i ett eller flera lag.

Det betyder att det i praktiken kan uppstå en situation då en konstaterad smitta på en spelare i lag A leder till att lag A, lag B (som lag A mött fyra dagar innan smittan konstaterades), lag C (som lag A mött dagen innan smittan konstaterades) och lag D (som lag B mött dagen innan smittan konstaterades) sätts i två veckors karantänliknande förhållanden för att försäkra att smittan inte sprids ytterligare.

I bästa fall tvingas de drabbade lagen ta paus på två veckor. I värsta fall har smittan spridit sig och pausen blir längre. Om ett eller flera lag har smittade spelare kan hela säsongen vara i farozonen för lagen. Och för hela ligan.

Med tanke på att restriktionerna lättas samtidigt som det finns mångfalt fler smittade än då restriktionerna infördes är situationen ytterst känslig och kräver oerhört stor aktsamhet och försiktighet.

Smittorisken är stor bland spelare som tränar tillsammans, som umgås med sina familjer och vänner som i sin tur umgås med vänner och kanske tränar med sina respektive lag. Många elitspelare har barn som nästa vecka återvänder till skolor och dagis och som i juni igen börjar delta i sina egna idrottsaktiviteter.

Eftersom beslutet att inleda eller inte inleda säsongen till stor del handlar om ekonomi är det bra att ta de ekonomiska aspekterna i beaktande också då det gäller en säsong som inleds och måste avbrytas på grund av att spelare får smittan.

För att överleva de första månaderna av coronakrisen har flera klubbar permitterat sin personal, en del har också permitterat sina spelare och många spelare har gått med på sänkta löner.

För att lagen ska kunna inleda serierna måste permitteringarna hävas och personalen komma tillbaka på jobb. Att göra det utan publikintäkter då de i vissa klubbar står för hälften av intäkterna är ingen lätt ekvation. Att sedan tvingas in i en situation där säsongen blåses av i på grund av att för många lag är försatta i karantänliknande förhållanden kan vara dödsstöten för en del klubbar.

Frågan är om det är värt att riskerna att sparka i gång säsongen innan man fått coronapandemin under bättre kontroll?

Priset kan i värsta fall bli ytterst högt för finsk fotboll.

Filip Saxén Sportchef

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning