Ligastart 13 juni med nytt seriesystem och förkortad säsong

HJK är regerande mästare. Bild: Markku Ulander / LEHTIKUVA

Nationella ligan kör i gång den 13 juni. Det blir första bollsportserien som startar efter att coronapandemin effektivt satte stopp för all sport i mitten av mars.

Nationella ligan, tidigare känd som damligan i fotboll, bestämde på tisdagen att seriespelet kör i gång den 13 juni. Ligan skulle enligt det ursprungliga spelschemat ha startat 27 mars men de restriktioner som funnits i Finland på grund av coronaviruspandemin har omöjliggjort spel.

Då restriktionerna lättar den 1 juni möjliggör det också att matcher kan spelas.

För att matcherna ska kunna genomföras på ett säkert sätt och så att ingen utsätts för smittorisk kommer det att krävas specialarrangemang av både ligan och klubbar.

Vi tror att vi kan bjuda folk på glädjeämnen genom att börja spela ligamatcher och samtidigt vara ansvarsfulla och agera på de sätt som epidemisituationen kräver

I och med den sena starten kommer också den avslutande omgången att spelas senare än planerat. Nationella ligan kommer att genomföras som en dubbelserie där det lag som placerar sig bäst efter 18 omgångar är mästare.

Om ett lag drabbas av coronavirusfall är utgångspunkten att det drabbade lagets match flyttas till de veckosluten som nu lämnats tomma i spelschemat

Den första omgången spelas 13 juni och serien avslutas 7–8 november.

Ligan har gjort ett spelschema som är rätt glest för att matcher ska kunna flyttas om något lag drabbas av coronavirussmitta.

– Om ett lag drabbas av coronavirusfall är utgångspunkten att det drabbade lagets match flyttas till de veckosluten som nu lämnats tomma i spelschemat, säger Bollförbundets utvecklingschef Heidi Pihlaja.

– Vi går ut med mer specifika riktlinjer och regler då de är klara. Vi håller på och utarbetar dem för tillfället i enlighet med myndigheternas rekommendationer och linjer.

Lagen får börja träna tillsammans 1 juni vilket ger dem två veckors gemensam förberedelse inför säsongstarten. Hur det blir med eventuell publik på matcherna klarnar då Regionförvaltningsverken publicerar sina rekommendationer och riktlinjer.

– Vi tror att vi kan bjuda folk på glädjeämnen genom att börja spela ligamatcher och samtidigt vara ansvarsfulla och agera på de sätt som epidemisituationen kräver, säger Pihlaja.

Åland United, PK-35, PK-35 Vantaa, FC Honka, HJK, Ilves, TPS, KuPS, TiPS och JyPK spelar i Nationella ligan säsongen 2020.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning