Ligan sålde provsvar för miljoner kronor

Ligan tros ha omsatt mångmiljonbelopp. Arkivbild. Bild: TT/HENRIK MONTGOMERY

En liga som sålt rätta svar till högskoleprovet i Sverige har fått in minst tio miljoner kronor, närmare en miljon euro, på verksamheten som pågått i fyra, fem år över hela landet, uppger svenska Ekobrottsmyndigheten.Tre personer är häktade och fler misstänks.

Vid lunchtid i lördags, precis när högskoleprovet pågick som bäst i Sverige, slog polisen till mot en lägenhet i centrala Norrköping.

Flera personer greps, som misstänks ingå i ett nätverk som möjliggör fusk med provet. När tillslaget skedde var de i full färd med att förse provskrivare runt om i landet med de rätta svaren under pågående högskoleprov.

– Man har öppet marknadsfört tjänsten på nätet och i sociala medier, säger åklagare Per Hedman vid en pressträff.

Det har rört sig om avancerad teknisk utrustning i form av bland annat hörsnäckor.

Pågått i flera år

Verksamheten tros ha omsatt stora summor – minst tio miljoner kronor eller en miljon euro.

Tre personer har häktats. Kammaråklagare Anna Lander berättar vid pressträffen att det förutom dessa tre häktade finns flera misstänkta, och några av dem är fortsatt frihetsberövade. Hon har ännu inte tagit ställning till om dessa ska begäras häktade.

– Av hänsyn till utredningen kan jag inte berätta hur många misstänkta det rör sig om.

De tre häktade förnekar brott, men har gjort "vissa medgivanden".

Kommissarie Ulf Eriksson berättar att tillslag också skett på flera andra adresser där man stoppat pågående fusk och säkrat bevis i form av teknisk utrustning.

– Vi har också beslagtagit en större mängd kontanter, sammanlagt 2,8 miljoner kronor (270 000 euro), säger han och beskriver insatsen som lyckad.

Mycket allvarligt

– Det här är mycket allvarligt ur ett samhällsperspektiv – både rättsligt och moraliskt. De har bidragit till att folk kan köpa sig platser på attraktiva utbildningar, säger Per Hedman.

Utredarna har identifierat "ett stort antal fuskare", men exakt hur många vill man inte uppge. Anna Lander beskriver fusket som "systemhotande", eftersom det påverkar antagningen till högskola och universitet.

– Vi har inlett ett samarbete med UHR (Universitets-och högskolerådet) för att identifiera fuskarna och vidta åtgärder mot dem.

Universitets- och högskolerådet (UHR) framhåller att fusket är oacceptabelt.

– Det är mycket tråkigt att det organiserade fusket vid högskoleprovet tydligen fortsätter, trots att det sedan hösten 2016 är straffbart, säger Karin Röding, UHR:s generaldirektör i ett skriftligt uttalande.

Hon tillägger: "Men det är positivt att fler myndigheter nu gör gemensam sak för att komma åt problemet. Fusk på högskoleprovet är oacceptabelt."

Taktiska skäl

Hur länge misstankarna varit kända hos myndigheterna vill inte kommissarie Ulf Eriksson gå in på.

– Men vi har varit inne i ett väldigt intensivt arbete de tre, fyra senaste veckorna, säger han.

Det var enligt honom av "taktiska skäl" som myndigheterna slog till just i lördags.

Nu jobbar man vidare med fortsatta förhör med dem som sitter häktade samt med andra misstänkta och vittnen.

TT: Kommer det ske fler gripanden?

– Det går inte att utesluta, det kommer vi sannolikt att göra, säger kammaråklagare Anna Lander.

fakta

Fusk på högskoleprovet

Efter en skärpning av reglerna är det inte riskfritt att fuska på högskoleprovet. Universitets- och högskolerådet (UHR) kan stänga av den som använder otillåtna hjälpmedel i upp till två år. Alla form av fusk är straffbart.

För polisanmälan krävs att provdeltagaren har skrivit under "på heder och samvete" att inte använda otillåtna hjälpmedel under provet.

Dessutom ska iakttagelser från provledare, analyser av inlämnade provsvar, tips eller annan bevisning utgöra underlag för en bedömning om provdeltagaren har använt otillåtna hjälpmedel.

Brottsrubriceringen blir "osann försäkran". Möjlig straffpåföljd är i normalfallet böter eller upp till sex månaders fängelse.

Tidigare i år fälldes en man i 20-årsåldern av Svea hovrätt för att ha fuskat på högskoleprovet. Brottsrubriceringen löd osann försäkran och straffet blev dagsböter motsvarande 5 000 kronor. I samband med att mannen ertappades uppdagades även ett antal andra misstänkta fuskfall.

Källa: www.studera.nu

Hälsningar från riksdagen

Politiken möter många utmaningar, inte minst från populistiska och bakåtsträvande rörelser i Finland och i Europa. Jag vill fortsätta som riksdagsledamot och arbeta för en politisk kursändring i värdefrågorna. 15.3.2019 - 15.02