Ligan får eget situationsrum – alla oklara målsituationer granskas i Helsingfors

Var pucken i mål eller inte? De oklara situationerna i ligamatcherna kommer i fortsättningen att granskas i Helsingfors oberoende av i vilken arena matchen spelas. Bild: LEHTIKUVA / TIMO HEIKKALA

Ligan tar inför kommande säsong in steget i den moderna tiden då man tar i bruk ett situationsrum där man centraliserat granskar samtliga situationer under och efter matcherna.

Då den inhemska ligan kör i gång i mitten av juni kommer videogranskningarna under matcherna att skötas i en ultramodern studio i Helsingfors. Lokalen kallas för situationsrummet.

Tidigare säsonger har varje ligaarena haft ett eget rum där en videodomare varit redo för domarnas samtal då de har en situation de vill granska under pågående match. Det nya tekniska systemet är uppbyggt tillsammans med Telia som tar över ligasändningarna kommande säsong.

– Jag har sett många motsvarande system i lika ligor i världen och jag kan helt ärligt säga att det system vi börjar använda i ligan är ett av de modernaste videodomarsystemen, säger ligans tävlingschef Arto I. Järvelä.

I praktiken är situationsrummet uppbyggt så att det finns sex bildskärmar. Framför bildskärmarna 1 och 2 sitter videodomare och ser bilder från takkameror i match 1–2 och 3–4. Vid bildskärmarna 3 och 4 sitter huvudvideodomarna och följer med livesändningarna från kvällens samtliga matcher och vid bildskärmarna 5 och 6 sitter ytterligare två videodomare och följer med bilder från takkamerorna i match 5, 6 och 7.

Sammanlagt finns det sex huvudvideodomare och de ansvarar för att situationer som kräver det går vidare till ligans disciplinära organ för behandling. Om det spelas fyra matcher eller färre under kvällen finns det en videodomare på plats i situationsrummet, om det spelas fem eller fler finns det två.

Det finns sammanlagt nio videodomare och ingen videodomare har hand om fler än två matcher per kväll. De är i direktkontakt med matchernas domare och kan avgöra i oklara målsituationer. Som mest finns det alltså fyra videodomare på plats i situationsrummet under en matchkväll.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03