Liberty Media och arrangörer på kollissionskurs

Säsongen 2020 riskerar att ställas in helt och hållet. Bild: Lluis Gene/Lehtikuva

Lewis Hamilton kritiserar på sociala medier alla som inte håller sig till de nya regler som gäller under coronaviruspandemin. Han kallar alla som bryter mot dem för egoister.

När det gäller säsongen slår de uppskjutna loppen hårt mot de mindre teamens ekonomi. För ingen vet ju om de bara blir uppskjutna eller inställda. Oavsett så kommer det inte in några pengar på kontot så länge de är hemma. Risken är stor att det inte blir någon F1-säsong 2020. David Richards, som är president för Motorsport UK, uppmanar Liberty Media att hjälpa dem finansiellt.

– Bernie Ecclestone såg alltid till att man tog hand om de små under svåra tider. F1 har inte råd med att förlora ett eller flera team.

Sextio procent av de pengar som Liberty drar in delas ut till teamen. De som löper den största risken är de privatägda som Alfa Romeo, Williams, Haas och Racing Point. Red Bull och Scuderia Alpha Tauri är också privata men står på en mycket starkare ekonomisk grund.

Men har Liberty Media råd? Själv förlorar man ju pengar för varje lopp som inte körs. Sporten omsätter uppskattningsvis 1,8 miljarder dollar och den största delen kommer från rättigheter och vad arrangörerna betalar. Men tv-bolagen betalar inte för lopp som ställs in och det gör inte heller sponsorer. Och att köra inför tomma läktare går arrangörerna inte med på eftersom en del av deras inkomst kommer från biljettförsäljningen.

Så de vill inte betala Liberty. Formel 1-aktierna tappade på 30 dagar 60 procent av sitt värde och kostade i mitten av mars endast drygt 23 dollar. F1 Group lär ha stora skulder som man drog på sig när man köpte upp de kommersiella rättigheterna.

Att loppen officiellt bara är uppskjutna beror antagligen på pengar. Ställer arrangören in tävlingen måste de, enligt kontraktet, ändå betala. Om Liberty själva gör det behöver de inte betala något. När det gäller tv måste säsongen bestå av minst 16 lopp och de betalar mindre enligt en fallande skala om det blir färre.

Den före detta F1-chefen Bernie Ecclestone har inget att säga till om längre men blir ändå mycket ofta intervjuad. Enligt nyhetsbyrån Reuters tycker 89-åringen att man skall ställa in hela säsongen.

– Det är det enda vettiga. Det måste finnas realism. Jag skulle bli mycket överraskad om man lyckas genomföra 15-18 lopp som man säger.

Det är inte första gången som formel 1 genomlider en svår kris.

På 1970-talet drabbades världen en oljekris och då drog sig nästan alla biltillverkare tillbaka. Efter många år kom nya, Honda, BMW och Toyota, men de försvann i samband med finanskrisen 2009. Honda är tillbaka som motorleverantör.

Familjen Agnelli, som kontrollerar Fiat-Chrysler och Ferrari, har donerat 10 miljoner euro till den italienska regeringen och man ställer också upp med en flotta av bilar som levererar mat och medicin. Många fotbollsspelare har också donerat stora summor. Exempelvis Cristiano Ronaldo, Lionel Messi och Robert Lewandowski som gett var sin miljon euro till lokala sjukhus och hjälporganisationer. Lewandowskis medspelare Leon Goretzka och Joshua Kimmich hos Bayern München startade "We Kick Corona" och skänkte lika mycket och många andra tyska spelare är med.

Juventus spelare har gått med på att de inte får någon lön i fyra månader och tack vare det sparar klubben minst 90 miljoner euro. Spelare i andra klubbar i Europa har följt exemplet.

Skulle F1-förarna göra samma sak riskerar ingen anställd i något stall riskerar att bli arbetslös.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning