Liberalerna visar grönt ljus för Löfven

Bild: Lehtikuva-AFP/Jonathan Nackstrand

Liberalernas partistyrelse och riksdagsgrupp säger ja till att släppa fram socialdemokraten Stefan Löfven som statsminister, meddelar Liberalernas ordförande Jan Björklund. Tidigare under lördagen fick Centerledaren Annie Lööf grönt ljus av sitt parti i regeringsfrågan.

Liberalernas partistyrelse har rekommenderat partirådet att på söndagen säga ja till uppgörelsen med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centern.

– Och det beslutet har också bekräftats av vår riksdagsgrupp, säger Jan Björklund.

Björklund fick frågan om han med den här uppgörelsen får mer liberal politik än med Alliansregeringen.

– Ja, det får man ju säga. Det här är mer borgerlig politik än vad Alliansregeringen genomförde på det ekonomiska området, svarar han.

Liberalerna är djupt splittrade i frågan om uppgörelsen. Enligt Björklund var röstsiffrorna i partistyrelsen 17–8 för att ingå överenskommelsen. I riksdagsgruppen var marginalen 13–7.

Björklund har investerat tungt i att helt utesluta SD från inflytande. På frågan om hur han ser på sin egen framtid som partiledare om partirådet säger nej till uppgörelsen svarar han:

– Det tänker jag inte spekulera i. Nu handlar det om vad Sverige behöver.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning