Li Andersson tror på enklare regeringsbildning efter Sipiläs avgång

Li Andersson tror att det skulle vara enklare för Vänsterförbundet att förhandla om ett regeringsprogram med Centern än med högerpartier. Bild: SPT / Catariina Salo

Vänsterförbundets ordförande Li Andersson säger till Yle att Juha Sipiläs avgång kan öka chanserna för Centern att sitta i regeringen.

Juha Sipilä meddelade på tisdagen att han avgår som Centerns ordförande och att tröskeln är hög för partiet att medverka i en regering. Vänsterförbundets ordförande Li Andersson ser avgången som ett positivt besked för sitt eget parti.

– Hoppas det här ökar chanserna för att Centern deltar i regeringsförhandlingarna. Jag tolkar dagens besked som att Centern inte uteslutit att delta i förhandlingarna, säger Andersson till Yle.

Andersson tror att det skulle vara enklare för Vänsterförbundet att förhandla om ett regeringsprogram med Centern än med högerpartier.

Andersson bekräftar också för Yle att hon varit i kontakt med Socialdemokraternas ordförande Antti Rinne. SDP, De gröna och Vänsterförbundet var de stora vinnarna i söndagens riksdagsval, säger Andersson.

– Det borde också synas i det kommande regeringsprogrammet och i den kommande regeringen, säger hon till Yle.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning