Li Andersson till Yle: Distansundervisning ska vara den sista åtgärden

Undervisningsminister Li Andersson hoppas på närundervisning för barn och unga på hösten. Bild: Mikko Stig/Lehtikuva

Undervisningsminister Li Andersson (VF) säger att barns och ungas vardag ska begränsas bara om det finns ett akut behov för det.

Undervisningsminister Li Andersson (VF) hoppas att Finland ska undvika distansundervisning för barn och unga på hösten.

Andersson uttalade sig för Svenska Yle efter att Social- och hälsovårdsministeriets kanslichef Kirsi Varhila i onsdags, i Yle-programmet A-studio, sagt att det är oklart om skolorna kan återgå till närundervisning i augusti.

– Begränsningar som påverkar barns och ungas vardag ska vara de sista åtgärderna vi tar till – åtgärder som bara används då det finns ett akut behov för det. Det är konstigt att man i diskussionen plötsligt lyfter fram det som första alternativ, säger Andersson till Yle.

Yle uppger att Undervisningsministeriet för en aktiv dialog med bland annat Institutet för hälsa och välfärd för att garantera att skolorna är så coronatrygga som möjligt.

En lagändring gör att beslut om distansundervisning kan fattas lokalt tillsammans med hälsovårdsmyndigheter, men Anderson önskar att alla elever i grundskolan och på andra stadiet ska få närundervisning på hösten.

Hon hänvisar bland annat till de negativa effekter på inlärningen och välbefinnandet som distansundervisningen kan ha.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning