Li Andersson tar ställning i förhandlingsrundan: "Jag hoppas att konkurrenskraftstimmarna förpassas till historien"

Li Andersson (VF) tycker att det är dags att börja uppskatta den yrkeskompetens och det jobb som många lågavlönade personer utför. – Det finns inga "händer" i vårdbranschen, utan utbildade och kompetenta människor. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

Förhandlingarna om nya kollektivavtal inom den offentliga sektorn inleddes på tisdagen.

I ett Facebookinlägg fortsätter Li Andersson, Vänsterförbundets ordförande och utbildningsminister, att såga Juha Sipiläs (C) konkurrenskraftsavtal.

– Värst påverkade konkurrenskraftsavtalet dem som jobbar inom den offentliga sektorn. Närvårdare, sjukskötare, fastighetsskötare, kökspersonal, brandmän, poliser, småbarnspedagoger och många andra fick sin semesterpenning sänkt, skriver Li Andersson på Facebook.

De extra timmarna som kom med konkurrenskraftsavtalet infördes dessutom mest omfattande inom social- och hälsovårdsbranschen och utbildningsbranschen, skriver Andersson.

– Jag hoppas att de extra timmarna förpassas till historien jämlikt i alla branscher i Finland. Det får inte gå så att de starka fackförbunden i de mansdominerade exportindustrierna lyckas förhandla bort timmarna, medan timmarna blir kvar i de kvinnodominerade branscherna med redan låga löner, skriver hon i inlägget.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning