Li Andersson polisanmäler näthot

Bild: Aku Häyrynen

Vänsterförbundets riksdagsledamot Li Andersson hotas via Facebook. Hon tror att polisen kan ta fast den skyldiga den här gången.

Den hotfulla bilden publicerades på den Facebooksida som invandringskritiska "Stäng gränserna" upprätthåller.

Bilden föreställer en soldat som håller upp ett avhugget huvud. Huvudet har ersatts med Li Anderssons, och i texten uttalas ett hot mot de toleranta i samhället:

"Det lönar sig att lyssna på vad vi har att säga innan det är för sent."

Li Andersson har delat den otäcka statusuppdateringen på Facebook och skriver att personen bakom är en av ledargestalterna för "Stäng gränserna".

"Passerar gränsen"

Andersson kommer att polisanmäla händelsen.

– Bilden är så hotfull att den klart passerar gränsen för vad jag kan tillåta. Jag är utomlands men kommer att göra polisanmälan så fort jag kommer hem, säger hon.

Li Andersson tror att hotet hänger ihop med den politik hon driver.

– Jag har till exempel tagit ställning för asylsökandes rättigheter, säger Li Andersson som inte är rädd.

– De flesta sådana här människor sitter vid sina datorer och skriver av sig. Men jag är lite orolig för att bli utpekad som den som ska kritiseras. Det krävs ju inte mer än att en person skrider till handling.

Inte första gången

Andersson har en gång tidigare polisanmält näthot. Den gången blev ingen fast. Men den här gången kan det gå annorlunda. Personen bakom hotet är Pekka Kemppainen, enligt Ilta-Sanomat som har talat med honom. Kemppainen säger till tidningen att det är han som står bakom bildmanipuleringen.

På grund av uppståndelsen har han dock tänkt ta bort bilden.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning