Li Andersson om skolstarten till Yle: "Skolorna har fått liknande riktlinjer som i våras"

Undervisningsminister Li Andersson (VF) säger till Yle att tröskeln är hög för att återinföra beredskapslagen. Arkivbild. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

Undervisningsministern säger till Yle att skolorna kan bli tvungna att ordna turvis när- och distansstudier om det inte är möjligt att ordna säker undervisning för alla samtidigt i skolan.

– Det allra viktigaste är att man inte kommer till skolan eller daghemmet om man har symtom, utan att man går och testar sig, säger undervisningsminister Li Andersson (VF) till Yle.

Andersson pratade på tisdagsmorgonen om skolstarten i Yles morgonprogram. Många skolor öppnar i dag efter sommarlovet.

Andersson säger att skolorna har fått ganska liknande riktlinjer som de fick i maj då de återgick till närundervisning. Hon påminner om vikten av att hålla avstånd och vara noga med handhygienen.

Enligt henne är det också möjligt att skolorna tvingas ordna turvis distans- och närundervisning om det inte annars är möjligt för dem att ordna undervisningen på ett säkert sätt. Det skulle innebära att färre elever vistas i skolan samtidigt.

Ett sådant system skulle enligt Andersson inte gälla till exempel barn i årskurserna 1-3.

Hon säger också till Yle att det skulle vara möjligt att återinföra beredskapslagen, men att det skulle ha stor negativ inverkan på barnens och ungdomarnas inlärning.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning