Li Andersson föräldraledig efter jul – då föreslås Jussi Saramo som ersättare

Jussi Saramo är Vänsterförbundets första vice ordförande, och en stark kandidat att ta över som undervisningsminister när Li Andersson är föräldraledig efter jul. Bild: Markku Ulander och Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Vänsterförbundet tänker föreslå att riksdagsledamot Jussi Saramo tar över som undervisningsminister när Li Andersson tar föräldraledigt, uppger partiet i ett pressmeddelande på söndagen.

Jussi Saramo är 41 år gammal, uppvuxen i Borgå och bosatt i Vanda. Han sitter sin första period i riksdagen och är även Vänsterförbundets första vice ordförande.

"Den här regeringen gör långsiktiga satsningar på de olika stadierna i utbildningen och på småbarnspedagogiken. Det arbetet kommer vi fortsätta med även under den nya undervisningsministerns tid", säger Li Andersson i pressmeddelandet.

Jussi Saramo berömmer Li Andersson.

"Li Andersson har gjort ett fint och ambitiöst jobb på den här punkten, och om partiets fullmäktige och riksdagsgrupp väljer mig, är jag redo att fortsätta göra jobbet", säger Saramo i pressmeddelandet.

Partiets fullmäktige och riksdagsgrupp kommer att rösta om vem som tar över som blir Li Anderssons ställföreträdare på ett gemensamt möte senare i september. Utöver Saramo har två andra personer backats upp av partiets styrelse – men partiet går inte ut med vilka de två andra är.

Li Andersson meddelade tidigare i veckan att hon och sambon väntar barn till årsskiftet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning