Bottas vann förgäves då Hamilton firade igen

Lewis Hamilton. Bild: Darron Cummings/TT-AP

Glädjenyhet: Valtteri Bottas slog en av tidernas bästa racingförare. Men det räckte inte då den fantastiske Lewis Hamilton körde in på andra plats i Austin och säkrade VM-titeln, sin sjätte i ordningen.

Austin

Inga poäng för Kimi Räikkönen den här gången heller. "Iceman" låg länge på 10:e och sista poängplats men tappade den till Sergio Perez. Mexikanen tog sig i mål 0,9 sekunder före Räikkönen.

Var det ett enkelt lopp för Merdecesduon?

Ja. Fanns ingen som hotade dubbelsegern även om Max Verstappen försökte blanda sig i kampen. Men en gul flagg, som han lydde den här gången, hindrade honom att använda DRS systemet på baksidan av banan.

Nedanför podiet fanns en reserverad plats, flera meter framför loppets vinnare och trea, för världsmästaren och där parkerade Hamilton sin bil.

-Varit en bra helg, tycker Bottas även om han inte ser helt nöjd ut.

- En bitter men söt seger. Vann loppet men inte titeln och tyvärr missade jag mitt mål som jag satte upp för det här året.

Taktiken bestäms alltid före loppet men ändras när man ser hur tävlingen utvecklas.

- Vi bestämde att jag skulle göra två stopp när vi märkte att Lewis bara skulle göra ett. Ett tag såg det ut som om han skulle vinna loppet så känns skoj att han inte gjorde det.

– Jag koncentrerade mig bara på mitt eget lopp för att vinna var ju enda chansen att hålla kampen om titeln vid liv. Men Hamilton var stark så jag har lite blandade känslor. Vad som dock är positivt är det här är min bästa säsong i formel 1.

I slutet av tävlingen kom Bottas ikapp stallkamraten och satte in första attacken.

- Han gjorde ett litet misstag så jag fick en chans men han försvarade sig tufft och jag var tvungen att köra utanför banan. Ingen kritik för jag hade gjort det samma om rollerna hade varit ombytta.

- På andra försöket lyckades det.

Bottas uttalade mål när säsongen började i Australien i våras var att vinna titeln.

Varför vann Hamilton igen?

- Jag gjorde några misstag som jag hade kunnat undvika men av dem har jag också lärt mig något. Missade i tredje kvalet några gånger och det kostade mig i loppet. Och kanske jag också hade lite otur.

Vad Bottas inte säger att han har tappat poäng på grund av stallets taktik där han fått order om att släppa förbi Lewis. Bittra beslut för en tävlingsmänniska som Bottas.

Det tog lång tid innan du fick ditt kontrakt förlängt. Har det påverkat dig?

- Som förare är det inte idealt för man vet ju inte vad som händer så helt lugn är man inte. Speciellt eftersom det händer år efter år.

- Vad som är positivt är att min tävlingsfart är mycket bättre än förra året och jag har också lärt mig att ställa in bilen på ett bättre sätt.

Gick på moln

När Hamilton kom in till presskonferensen såg det ut som om han gick på moln. Inte var han ett enda stort leende men han såg lättad ut. Det var över och han hade vunnit sin sjätte titel. En flera än Juan Manuel Fangio och en färre än Michael Schumacher.

Var planen att bara göra ett stopp?

- Ja. Men det blev varmare och jag såg att de andra fick problem. Jag sparade på däcken så bra jag kunde och det har alltid varit en av mina starka sidor. Att spara på dem när andra missar.

- Ok vi vann dubbelt och jag titeln men det har varit ett tufft år. Niki, som var en mycket viktig del av teamet, gick bort och jag saknar honom varje dag. Lägg till olyckan i Belgien där en ung förare omkom, det gav mig en tankeställare.

Hamilton minns vintern och testerna och hur långt efter stallet låg.

-Varje resa bjuder på något nytt och vi vände på det.

-J ag måste berömma och tacka alla i stallet för ingen vinner en titel oavsett gren utan hjälp av alla de människor som alltid finns bakom. Stolt att kunna betala tillbaka till alla de som arbetat så hårt. Det var inte jag som ensam vann titeln utan vi som ett kollektiv.

Var det här din bästa säsong?

- Jag tror det. Jag har vuxit mycket sedan förra året och jag ville börja den här säsongen som jag slutade den förra och det lyckades jag med. Kvalen har varit mer eller mindre perfekta med undantag för Tyskland. Men jag är inte färdig än för det tar lång tid innan man totalt behärskar det man gör. Jag är på god väg men är inte där än.

1) Lewis Hamilton, Storbritannien, 381 poäng.

2) Valtteri Bottas, Finland, 314.

3) Charles Leclerc, Monaco, 249.

4) Max Verstappen, Nederländerna, 235.

5) Sebastian Vettel, Tyskland, 230.

Berömmer Bottas

-Man får inte glömma att Bottas gjorde ett synnerligen bra arbete. Inte bara i dag utan under hela säsongen. Han har blivit mycket bättre och det kanske beror på att han i år arbetade med mina gamla ingenjörer och mekaniker. En liten fördel. Själv fick jag hans samarbetet var lite utmanande i de första loppen.

Född: 7 januari 1985 i Stevenage, Storbritannien.

F1-debut: 2007.

Stall: Mercedes.

Mästartitlar: 2008, 2014, 2015, 2017, 2018, 2019.

Aktuell: Säkrade karriärens sjätte F1-titel när han blev tvåa i GP-tävlingen i amerikanska Austin, Texas.

Du har uppnått massor, hur känns det?

- Jag kommer ihåg när jag var liten och satt tillsammans med min pappa och åt en smörgås och tittade på loppen i tv. Såg dessa otroliga förare. Ayrton Senna och Michael Schumacher. Och nu sitter jag här och har vunnit min sjätte titel.

- Vet faktiskt inte riktigt hur jag känner mig men är otroligt tacksam för vad sporten har gett mig och var jag befinner mig i livet. Så skönt att min familj är här för de offrade så mycket i början av min karriär. Att se deras leende efter loppet var otroligt skönt. Men först när säsongen är över kan jag ta ett djupt andetag och tänka efter vad som verkligen har hänt. Inte tidigare för vi har två lopp kvar att köra.

Hur är det med antalet titlar? Blir det en sjunde?

- Handlar bara om hur man tänker och det har aldrig varit mitt mål att slå Michaels för jag trodde att det var omöjligt. Nu är det dock nära och nästa säsong blir en stor utmaning. Men vill inte tänka på det just nu för jag vill njuta av stunden.

Vem är den bästa formel 1-föraren genom tiderna?

Laddar ... Laddar ...

7: Michael Schumacher.

6: Lewis Hamilton.

5: Juan Manuel Fangio.

4: Sebastian Vettel, Alain Prost.

3: Jack Brabham, Jackie Stewart, Niki Lauda, Nelson Piquet, Ayrton Senna.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning