Lewis Hamilton förkrossande överlägsen i kvalet

Lewis Hamilton var snabbast i kvalet som genomfördes under svåra förutsättningar. Bild: Mark Thompson

Regnet ställer till det inför söndagens formel 1-tävling på österrikiska Red Bull Ring i Spielberg. Lördagens träning kunde inte köras, men kvalet kunde i alla fall genomföras.

Där var Mercedes Lewis Hamilton snabbast, 1,2 sekunder före Red Bulls Max Verstappen. Valtteri Bottas startar från fjärde rutan.

Resultatet i kvalet, som var 46 minuter försenat på grund av regnet, innebär att Hamilton startar i pole position i söndagens tävling.

– En svår dag. Vädret var otroligt svårt för oss alla där ute och vid flera tillfällen kunde du inte ens se var du körde... Jag älskar sådana här dagar, sade den regerande världsmästaren Lewis Hamilton efter kvalet.

Bottas drömmer

- Säsongen kunde inte ha börjat bättre. I år lever drömmen, säger Valtteri Bottas som vann årets första deltävling förra helgen.

Tidskvalet på lördagen blev en liten missräkning i regnet men att Bottas fick stärkt självförtroende av segern senast går inte att ta miste på.

Det kommer att bli en kort säsong så Bottas vet också att hans koncentration måste vara på topp hela vägen. Han har inte råd att göra några misstag, då lär Hamilton ta sin sjunde titel.

Är en kort säsong en för- eller nackdel? Svårt att säga. Kanske en fördel.

- Det är en stor möjlighet, säger Bottas.

Den stora frågan inför dagens GP är om stallet lyckats lösa problemet med växellådan.

-Kanske tvingas jag ändra min körstil, säger Bottas.

- Vi vet var felet ligger och jag är övertygad om att våra ingenjörer har fixat det även om det är begränsat enligt reglerna hur mycket man får och hur mycket man inte får göra när det gäller växellådan.

För att ligga på den säkra sidan lär både Bottas och Hamilton ändå uppmanas att inte köra för mycket över kantstenen.

Dystert för Vettel

För Sebastian Vettel ser läget allt bistrare ut,

På en presskonferens i veckan sade han att han inte skulle tacka nej om han fick ett erbjudande från Red Bull. Men något sådant erbjudande kommer inte. Både motorsportschefen Helmut Marko och teamchefen Christian Horner har sagt ett klart nej.

- Jag har förklarat situationen för Vettel, säger Marko.

- Vi har skrivit ett nytt långt kontrakt med Max Verstappen. I den andra bilen sitter Alexander Albon, vars mamma är från Thailand. Och koncernen Red Bull ägs till 51% av den thailändska Yoovidhyafamiljen som vill att han skall vara med.

Det fanns de om var skeptiska då Albon flyttades upp från juniorstallet förra året för att ersätta Pierre Gasly som degraderades. Albon får än så länge godkänt och förra söndagen hade han till och med kanske kunnat vinna om han och Lewis Hamilton inte kört ihop. Men lika snabb som Verstappen är han inte och dessutom gör han lite för många fel.

Hos Mercedes är det också fullt även om varken Bottas eller Hamilton har skrivit på ett nytt kontrakt. Men enligt Daimlers svenska chef Ola Källenius finns det absolut ingen anledning att byta ut någon av dem.

Enligt pålitliga källor har Vettel ingen lust att flytta till Renault. Återstår bara Racing Point men där har tysken nu också fått nobben. Sergio Perez har förlängt och det finns ingen som tror att ägaren Lawrence Stroll puttar sin son Lance åt sidan.

Så som det ser ut just nu så finns den fyrfaldige världsmästaren Sebastian Vettel inte med i formel 1 säsongen 2021. Tar han bara en paus och hoppas på 2022?

1) Lewis Hamilton, Storbritannien, Mercedes, 1.19,273, 2) Max Verstappen, Nederländerna, Red Bull Racing, 1.20,489, 3) Carlos Sainz, Spanien, McLaren, 1.20,671, 4) Valtteri Bottas, Finland, Mercedes, 1.20,701, 5) Esteban Ocon, Frankrike, Renault, 1.20,922, 6) Lando Norris, Storbritannien, McLaren, 1.20,925, 7) Alexander Albon, Thailand, Red Bull Racing, 1.21,011, 8) Pierre Gasly, Frankrike, AlphaTauri, 1.21,028, 9) Daniel Ricciardo, Australien, Renault, 1.21,192, 10) Sebastian Vettel, Tyskland, Ferrari, 1.21,651....16) Kimi Räikkönen, Finland, Alfa.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning