Leveransproblem hos havremjölkproducent

Ökad efterfrågan på havredryckprodukter har skapat leveransproblem för Oatly. Bild: HBL

Ett försenat fabriksbygge i Nederländerna skapar problem hos havremjölktillverkaren Oatly, skriver DN.

Ökad efterfrågan på havredrycker har gjort att många butikshyllor nu gapar tomma.

"Vi håller på att bygga ut vår produktionskapacitet för att möta den kraftigt ökande efterfrågan som vi ser på alla våra marknader", skriver Linda Nordgren, kommunikationschef på Oatly, i en kommentar till tidningen.

Oatlys förhoppning är att ha produkter ute i butikerna igenom de närmaste veckorna.

Bolaget har under senare tid väckt starka reaktioner med sin reklamkampanj "Spola mjölken" som bland annat fått spannmålsleverantörer att ilskna till.

I kampanjen går havredrycksindustrin till hårt angrepp mot mjölkbönder och uppmanar konsumenterna att spola mjölken. Budskapet är att den som väljer havredryck i stället för vanlig mjölk minskar sitt klimatavtryck med 75 procent.

– Framför allt är det tråkigt med en marknadsföring som sänker vanlig mjölk i stället för att lyfta fram vad som är bra med sin egen produkt. Mjölkbönderna är ju våra kollegor, säger Kristina Forsberg, spannmålsodlare.

Vill inte leverera havre

Kristina Forsberg är positiv till att havren fått ytterligare användningsområden, och har med stor glädje välkomnat havredrycken. Men det var innan kampanjen.

– Vi som spannmålsodlare blir inte jättesugna på att leverera vår havre till företaget efter den här kampanjen. Om jag får välja själv har jag absolut ingen lust, säger hon.

Hon får medhåll av Lars-Johan Merin, även han spannmålsodlare.

– I grunden tycker jag inte illa om Oatly, utan om deras sätt att marknadsföra sig. Jag har tidigare känt att jag gärna skulle vara leverantör, men den känslan har helt försvunnit med deras oschyssta kampanj. För mig känns det helt bakvänt att tala illa om någon annans produkt för att framhäva sin egen, säger Lars-Johan Merin.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning