Leveransen av Aurora Botnia skjuts upp – "Utan pandemin vore den här förseningen katastrofal"

Bild: Juha Sinisalo/Lehtikuva

Leveransen av bil- och passagerarfärjan Aurora Botnia, som snart kommer att trafikera rutten mellan Vasa och Umeå, försenas till augusti.

Fartyget Aurora Botnia hade sitt första sjötest i juni. Efter en lyckad första provkörning förbereder sig varvet nu för nästa provkörning.

– Man skulle kanske inte få säga så här, men utan pandemin vore den här förseningen katastrofal. Nu är den hanterbar, säger Peter Ståhlberg, verkställande direktör på Wasaline.

När fartyget är färdigt kommer det enligt Rauma Marine Constructions RMC att vara världens mest miljövänliga bil- och passagerarfärja.

"När man bygger en färja görs och testas många saker för första gången, vilket har påverkat till exempel den tid som krävs för bruktagandet av driftssystemet. Med leveransen i augusti kan vi slutföra vårt arbete och samtidigt säkerställa att fartyget överlämnas utan att behöva pruta på kvaliteten", skriver Jyrki Heinimaa, verkställande direktör för RMC i ett pressmeddelande.

– Man skulle kanske inte få säga så här, men utan pandemin vore den här förseningen katastrofal. Nu är den hanterbar, säger Peter Ståhlberg, verkställande direktör på Wasaline. Arkivbild. Bild: Mikael Piippo/SPT

Enligt Heinimaa kommer arbetet att fortsätta effektiverat på RMC:s varv tills färjan är klar trots restriktioner.

"Målet är naturligtvis att Aurora Botnia ska levereras så snart som möjligt. Vi arbetar både långa skift och under helger på fartyget och övervakar arbetets framsteg dagligen. Samtidigt måste vi se till att hålla antalet personer som arbetar inom coronasäkra gränser, skriver Heinimaa.

– Tyvärr är ju juli den månad som är värst att missa, speciellt när det är 30 grader varmt, folk är trötta och ska på semester, säger Ståhlberg.

Det exakta leveransdatumet för Aurora Botnia meddelas under första halvan av augusti.

– Vi jobbar ju med färjan tillsammans, så det är ingen som står och pekar finger eller smäller i dörrar. Jag hoppas att vårt nästa pressmeddelande innehåller goda nyheter, säger Ståhlberg.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning