Levengood marknadsför Svenskfinland med humor, vänlighet och stil

Starka band till Finland. Mark Levengoods favoritord är lämpimämpi (varmare på finska) och memma. – Uppenbarligen gillar jag bokstaven m och enkla vokaler, säger han. Bild: SPT/Jenny Blomqvist

Sveriges mest älskade finlandssvensk Mark Levengood berättar om hur hans amerikanska pappa tog fel på Fiji och Finland och hamnade i ett snöstormigt Helsingfors. Om hur han som nyinflyttad i Sverige skickades på kurs i svenska för invandrare där en hel lektion ägnades åt skillnaden mellan hurra och hora. Och om hur hans otroligt finlandssvenska mamma förargade sig över att hisspersonalen bara talade "ugriska".

Mark Levengood bjuder på nostalgitrippar, mer eller mindre pinsamma träffar med världskändisar såsom Meryl Streep, Harry Belafonte och kungligheter, och sätter fingret på skillnader mellan Sverige och Finland. Levengood växlar mellan naivitet och skarpa iakttagelser med en sällan skådad utstrålning. Publiken på Svenska Nu-dagarna på Hanaholmen i Esbo tjuter av skratt.

Många av Levengoods berättelser är anekdoter från barndomen, men han har fortfarande ett starkt och aktuellt band till hemlandet. Han har en villa och sin mamma på Åland och tre syskon i Helsingfors. Jag undrar hur släkten reagerar på hans tragikomiska anekdoter.

– De tar det med gott humör. Jag hade min mamma i publiken på Åland i förrgår och hon bara skrattade. Min syster sa en gång till mig: vilken rolig släkt du verkar ha, önskar att jag hade en likadan. Vi var överens om att allt har inträffat, det handlar bara om hur vi ser på saken.

Tackade nej till svenskt medborgarskap

Levengood har bott i Sverige sedan 80-talet och har blivit erbjuden svenskt medborgarskap. Han tackade nej då han kände att det räckte med finländskt och amerikanskt.

– Min finländska identitet blir bara starkare med åren. Det är en upplevelse som jag delar med andra finländare i Sverige. Det blir inte urvattnat, tvärtom. Ju äldre man blir, desto mer förstärks kärnan i en.

Ofta klumpar man ihop Sverige och Finland till en enhet, men Levengood tycker att länderna har stora skillnader, särskilt när det gäller mentaliteten.

– Finland är okomplicerat, rakt och folk gnäller inte. Det jag har svårt med är skyggheten inför omvärlden som tar sig konstiga uttryck ibland. Jag tycker också att det är jobbigt med vårt bristande självförtroende, att vi alltid antingen ska vara bäst eller sämst på jorden.

Levengood vill lyfta fram att vi är en helt okej nation som det går bra för, det borde räcka.

– I Sverige älskar jag lättheten, den sociala smidigheten och svenskarnas förmåga att verbalisera, sätta ord på känslor. Men jag tycker att de är lite veka och gnälliga.

Jubileumsåret hittills lyckat

Finlands 100-årsjubileum har uppmärksammats stort också i Sverige. Det var Levengood som ledde den stora festen i Kungsträdgården i augusti där kungaparet, statsministrarna och presidentparet närvarade.

– Jag har stått rätt mycket på den scenen, men aldrig sett så mycket folk i kungsträdgården. Det var helt svart!

Det finns omkring en miljon människor i Sverige som har rötter i Finland och därmed ett personligt band. Samtidigt upplever Levengood att medelsvenssons intresse för Finland kunde vara större.

– Vi borde plocka fram det som gör Finland unikt: vår musik, teater och kultur. Våra författare borde översättas i högre grad. Det är ingen tillfällighet att Kjell Westö vinner Nordiska rådets litteraturpris. Det tror jag väcker mer intresse än att säga att tomten är från Finland.

Levengood berättar också att hajpen kring Tom of Finland väckte stor förtjusning.

– Med Tom of Finland på frimärken och sängkläder framstår Finland plötsligt som otroligt kul och progressivt.

På självständighetsdagen ska Levengood vara konferencier på en direktsänd konsert från där kungaparet också medverkar.

Som en våt filt

Levengood har redan i årtionden representerat finlandssvenskarna i Sverige tack vare sin älskvärda utstrålning och långa mediekarriär.

– Jag ligger lite som en våt filt över svenskarnas bild av finlandssvenskarna, men det har aldrig varit min avsikt att kväva någon slags undervegetation.

Levengood räknar också upp andra framstående favoriter som tillsammans formar bilden av finlandssvensken: Stina Ekblad och Birgitta Ulfsson. Bland finländare är artisterna Arja Saijonmaa och Markoolio välkända, och porrstjärnan Puma Swede.

Just nu går Levengoods serier Tro hopp och kärlek och Mark och Luther, som redan har sänts på Yle, parallellt på tv i Sverige. För övrigt skissar han på en ny bok och nya föreställningar.

– Jag har haft ett tungt filmår, så skulle gärna jobba med scenen ett tag. Jag tycker om att gå mellan radio, tv, scen och böckerna. Det är som att växelbruka sina åkrar.

Mannen med muminrösten

Levengood har i årtionden hyllats för sin bestående finlandssvenska dialekt. Är det en del av hans varumärke som han inte vill släppa?

– Nej, det blir bara så. Jag måste säga ett tröstande ord till alla som åker och sommarjobbar till Sverige och kommer tillbaka och talar rikssvenska. Det är bara ett tecken på att ni är musikaliska. Det tolkas ju alltid som att man försöker fly sin identitet och anamma en rikssvensk i stället.

– Somliga av oss är så i grunden omusikaliska. Jag har blivit hyllad för min dialekt i trettio år, men det är bara för jag kan inte prata något annat.

Levengood berättar ändå att han talar en lite mer accentuerad finlandssvenska när han är på tv eller radio.

– Det är av den enkla anledningen att jag fick min talträning på Dramatiska institutet i Stockholm som nyss inflyttad finlandssvensk. Jag kan inte ens härma rikssvenska: tjenare, tjenare, ska vi gå och ta en fika på ett café, säger han med ett skratt.

Levengood har rätt, hans rikssvenska låter inte särskilt övertygande.

Fördomar mot finlandssvenskar

Som barn var Levengood orolig över svenskans ställning i Finland, vilket lindrades när han insåg att vi inte har dött ut. Han följer fortfarande aktivt med debatten kring svenskans ställning.

– Det som oroar mig nu är om folk börjar tafsa på vårt grundlagsskydd. Det skulle vara idiotiskt av oss att släppa en millimeter i de frågorna.

Han tycker att mycket av debatten styrs av fördomar och dumheter,

– Det är intressant att fördomarna mot oss finlandssvenskar otroligt ofta påminner om fördomar mot judar. Vi är lika som alla andra men ändå olika, vi har fri tillgång till jättemycket hemliga pengar, vi har fantastiska hemliga sällskap där vi har fri tillgång till maktens män. Då tänker man att jaha, varför är man aldrig bjuden till de mötena, säger han med ett skratt.

Han hoppas att någon gör en sociologisk undersökning om likheterna i mytbildningen och påpekar att svenskan har varit en naturlig del av Finland i över tusen år.

– Det är ingen som vet om vi var här före finnarna eller inte. Här är vi och här ska vi vara.

Programledare, författare och Unicef-ambassadör

Föddes 1964 på en militärbas i North Carolina

Uppvuxen i Helsingfors

Flyttade till Sverige som 19-åring

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning