Lettiska centralbankens chef gripen efter rapporter om penningtvätt och kopplingar till Nordkorea

Ilmars Rimsevics, den lettiska centralbankens chef, har gripits i en misstänkt penningtvätthärva. Arkivbild. Bild: EPA/VALDA KALNINA

Lettisk centralbankscehf gripen efter nyheter om penningtvätt och kopplingar till Nordkorea.

Den lettiska centralbankschefen Ilmars Rimsevics har gripits av myndigheten mot korruption (Knab), meddelar premiärminister Maris Kucinskis kansli enligt Reuters.

Bankchefens hem och kontor genomsöktes i fredags, enligt tidigare rapporter från statliga LTV.

USA:s finansdepartement har under veckan anklagat en lettisk storbank för att ägna sig åt massiv penningtvätt åt bland annat bolag med misstänkta kopplingar till Nordkorea, vilket skakat om finanssektorn i Lettland. President Raimond Vejonis har kallat till ett säkerhetsmöte med anledning av "situationen i Lettlands banksektor", rapporterar LTV.

Ekonomiminister Arvils Aseradens säger till lettisk radio att utvecklingen innebär en allvarlig risk för Lettlands internationella rykte och att Rimsevics bör överväga att avgå.

Rimsevics har suttit på posten sedan 2001. Han sitter också med i det beslutande rådet i Europeiska centralbanken (ECB).

Byggnadsarv kräver vård och goda produkter

På Illby gård i Borgå värnar man om det gamla genom att ta väl hand om sina byggnader. Målningen av karaktärshuset var ett stort projekt, men något man räknar med att ha glädje av länge. 13.6.2019 - 09.39