Skada satte stopp för Ruuskanen

Antti Ruuskanen kastade 82,44 meter och tog hem EM-brons i spjut. Bild: Martti Kainulainen

Antti Ruuskanen tog Finlands första medalj i EM – men tvingades nöja sig med brons. – En medalj smakar alltid, säger han.

Försvarande Europamästaren Ruuskanen var helt suverän i spjutkvalet och hade guld för ögonen när det vankades final på olympiastadion i Amsterdam. Han tog ledningen med sitt andra kast – i och för sig blygsamma 82,44.

Den garvade tjecken Vitezslav Vesely gick förbi med sitt tredje kast: 83,59. Det är då som Ruuskanen brukar tända till.

Inte den här gången. I Ruuskanens tredje kast högg det till i sidan och spjutet flög inte ens över 80 meters gränsen.

Det blev också Ruuskanens sista kast i EM. Han valde att stå över de tre sista kasten.

– Eller egentligen var det jag som tog beslutet, säger tränaren Jarmo Hirvonen.

– Om det hade krävts för att ta medalj skulle Antti ha kastat sitt sjätte kast. Men det skulle inte ha varit någon vits att riskera att förvärra skadan bara för att ta silver. Guld skulle inte ha varit möjligt.

Anspråkslös nivå

Ruuskanen är ovanligt lågmäld efter tävlingen. Men han har alltid glimten i ögat.

– Någonting högg till i sidan. Det har inte hänt förut, säger han.

– Ibland måste man ta svåra beslut. OS i Rio är ändå huvudmålet den här säsongen.

I kvalet klarade Ruuskanen grymma 88,23. Han var klar favorit inför EM-finalen.

– Jag var inställd på att försvara mitt EM-guld och på basis av kvalet fanns det potential. Såklart det grämer mig, säger han.

– Men jag försökte ordentligt i mina tre första kast. Två killar var bättre – fast resultatnivån var rätt så anspråkslös.

Lettlands Zigismunds Sirmais stod för en rejäl skräll då han slungade spjutet 86,66 meter i sitt femte kast och tog hem EM-guldet. Sirmais vann guld i U23-EM i Tammerfors 2013, men det här var hans första seniormedalj. Överlag var nivån som Ruuskanen säger rätt så anspråkslös

– Jag trodde någon skulle gå förbi mig. Bara 82 meter räckte till brons. Jag hade väntat mig bättre resultat, säger Ruuskanen.

Röhler skadad

Statistikettan och storfavoriten Thomas Röhler hade också ont i sidan och var helt ur slag. Han slutade på sjätte plats med 80,78 i sitt längsta kast.

– Jag vet vad mitt problem var. Jag vet inte vad de andra hade för problem, säger Röhler och syftar på den svaga resultatnivån.

Tysklands spjuttävling blev något av en pannkaka. Statistiktvåan Johannes Vetter och Lars Hamann klarade inte ens 80 meter i kvalet och tog sig inte ens till final.

– Tävling är tävling. Många var säkert redo att ge Röhler medaljen efter Åbo (där han kastade två gånger 91 meter förra veckan), säger Ruuskanen.

– Det syntes redan i kvalet att Lettlands pojke är i form.

Undantagsvis ordnades kvalet dagen före tävlingen - utan någon mellandag. Vanligtvis brukar det vara minst en mellandag.

– Det var inte lätt att återhämta sig efter kvalet. Det kan ha inverkat på resultatnivån, funderar Ruuskanen och tillägger med ett flin:

– Annars också var det stökigt med kval och bussresor av och an. Svårt för såna här gamla män att återhämta sig.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03