Lettisk man misstänks ha organiserat omfattande mängder droger till Finland

Under polisens förundersökning har sammanlagt tio personer varit häktade och gripna. Bild: Roni Rekomaa/Lehtikuva

Helsingforspolisen har i ett samarbete med Tullen och polisen i Uleåborg avslöjat en större brottshelhet bestående av flera grova narkotikabrott.

I polisens förundersökning har det framkommit att en lettisk man organiserat betydande mängder olika läkemedel och droger till Finland. Ämnena har distribuerats och sålts åtminstone i huvudstadsregionen och i Uleåborg.

Bland annat har upp till 50 000 Subutex-tabletter, minst 10 000 ecstasytabletter, 11 kilogram amfetamin och cirka två kilogram kokain smugglats in i landet. Verksamheten uppges ha pågått mellan hösten i fjol och i våras. Myndigheterna har utrett fallet sedan slutet av fjolåret.

Under polisens förundersökning har sammanlagt tio personer varit häktade och gripna. Samtliga misstänks för olika brott. De centrala misstänka i härvan sitter fortfarande kvar i häktet.

Polisen har hittills beslagtagit cirka 3,8 kilogram amfetamin, 800 gram kokain, 8 000 ecstasytabletter, 3 000 Subutex-tabletter och 4,5 kilogram marijuana. Dessutom har polisen beslagtagit närmare 150 000 euro i kontanter, tolv olovliga handeldvapen och bland annat en kulspruta.

"Gruppens verksamhet har varit målmedvetet och systematiskt och de har noggrant försökt dölja det från myndigheterna. Att olika drogpartier förvarats i olika bostäder runtom i Helsingfors tyder på det. Bostäderna har skaffats endast för förvar och distribution av narkotika. Dessutom har medlemmarna använt starkt krypterade smarttelefoner och appar vars införskaffning och användning kostat tusentals euro", säger undersökningsledaren, kriminalkommissarie Mikko Nikkanen vid Helsingforspolisen i ett pressmeddelande.

Medlemmarna har levererat Subutex, amfetamin och kokain i tre olika omgångar till Uleåborg. Polisen i Uleåborg har haft flera personer i häkte och under utredningen har polisen bland annat beslagtagit flera tusen euro i kontanter.

"Gruppen har distribuerat mängder av väldigt farliga droger som skulle räcka upp till 200 000 doser. Som ett direkt resultat av droganvändningen har det dessutom uppstått otaliga övriga brott såsom våld och olyckor", säger Nikkanen.

Helheten framskrider till åtalsprövning i Södra Finlands åklagardistrikt i Helsingfors verksamhetsställe. Åtal i ärendet ska väckas senast den 14 augusti.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning