Lepistö börjar finna formen – skön seger i Storbritannien

Lotta Lepistö har blivit en frontfigur för cykelsporten i Finland.Bild: Lehtikuva/Roni Rekomaa

Lotta Lepistö ser fram emot att fira midsommaren – och FM-guld - i Finland.

– Äntligen!

Lotta Lepistös tweet var beskrivande. Årets första seger var mer värd än bara dryga 3 000 euro i prispengar.

– Det var en lättnad, så länge som det tog, säger hon.

Omgivningen: som taget ur en självbiografi av Johan Museeuw. Sommarens kanske första ösregn piskar över den nyinvigda BMX-banan i Mattby, där ett dussintal barn snurrar runt i regnjackor och skydd som får dem att se dubbelt tjockare ut. En grävmaskin bullrar i bakgrunden. Men Lepistös uppsyn skvallrar om att söndagens etappseger i Colwyn Bay fortfarande värmer inuti.

– Jag är en positivare, gladare och mer avslappnad kvinna, säger hon.

– Tyvärr ser det ut som att det här busvädret följer mig överallt.

Kraschade hårt

Lepistö avslutade fem dagar långa Women's Tour i Storbritannien med en andra plats och en första plats – nästan som för två år sedan, då hon också vann den sista etappen. Då var det hennes första seger på den högsta proffsnivån, Women's World Tour. Efter en svår vårsäsong smakade den här segern helt annorlunda.

– Skönt att se att kapaciteten inte försvunnit någonstans. Jag kan fortfarande vinna. Det gäller bara att tro på sig själv. Vårt lag körde också svinaktigt bra i Storbritannien, sån laganda har vi inte haft förut i år, säger Lepistö som gör sin femte säsong i schweiziska Cervelo-BIgla Pro Cycling Team.

– De första etapperna var hemska, men min kropp är sådan att det börjar rulla på då jag tävlar.

Bakgrunden: en väldigt svår vår för den trefaldiga VM-bronsmedaljören. Hon vurpade ordentligt i endagsloppet Ronde van Drenthe i Nederländerna i mars och slog både käken och höften då hon rände rakt in i en trafikdelare i hög fart.

– Det tar en stund för kroppen att återhämta sig efter en sån smäll. Efter det var jag sjuk till och från egentligen ända till maj, säger Lepistö.

Italien runt

I det här skedet av förra året var Lepistös säsong redan en stor succé då hon vunnit vårklassikerna Dwars Door Vlaanderen och Gent-Wevelgem i Belgien. Men det dröjde ända till mitten av juni innan hon kunde ställa sig högst på prispallen i år.

– Förra säsongen gjorde jag mina bästa resultat i början av året. Förhoppningsvis får jag till mina bästa resultat i slutet av året den här säsongen, säger hon.

Det finns en hel del höjdpunkter kvar på programmet för Lepistö – kanske världens snabbaste kvinna på upploppet. I början av juli startar Giro Rosa, damernas Italien runt med tio etapper.

Lepistö vann den sjätte etappen i Giro Rosa förra året. Lepistös viktigaste uppgift blir igen att hjälpa stallkamraten Ashleigh Moolman Pasio i kampen om den totala segern, men hon får fria händer att spurta om etappsegern i de tre flacka etapperna som står på schemat. Annars är rutten ingenting för Lepistö – den näst sista, 104,7 km långa etappen slutar med en 10 km lång stigning uppför brutala Monte Zoncolan.

Tung VM-bana

I början av augusti är det EM på en hyfsat utslagsgivande bana i Glasgow. Lepistö hör till medaljkandidaterna – hennes segrar förra året visar att hon kan vara med och slåss om tätplaceringarna på en kuperad bana av klassikertyp.

– Men förra veckan i Storbritannien visade att man inte får nånting gratis, säger hon.

Efter EM fortsätter damernas World Tour i svenska Vårgårda, där Lepistö också tog en seger förra året. I september är det sedan dags för VM i Innsbruck. Lepistö spurtade till VM-brons i linjeloppet på en flack bana i Qatar för två år sedan, men i Innsbruck är målet i första hand att försvara Cervelo-Biglas VM-brons i lagtempo. Linjeloppet i Innsbruck har nämligen en ytterst krävande banprofil – fast kvinnorna inte har samma mördande slutbacke som herrarna. På förhand sett inte i Lepistös smak.

– Jag siktar främst på tempo, men om det går bra går säkert uppförsbackarna också bra. Det beror förstås på hurdan taktik de andra lagen har, men varför inte? Jag hänger med så länge det går.

Hemma-FM

Lepistö – hemma från Noormarkku, men bosatt i Girona tillsammans med fästmannen Joonas Henttala – tillbringar dock midsommaren i Finland. Höjdpunkten: FM i hemorten Noormarkku, nära Björneborg.

Hon har vunnit FM-linjeloppet sex år i följd och tempoloppet fyra gånger i rad – och tvekade inte en sekund att ställa upp igen. Dessutom ger en seger UCI-poäng, då FM numera ordnas en vecka efter midsommar samtidigt som andra länder har nationella mästerskap.

– Det blir kul. Mållinjen ligger en kilometer från mitt barndomshem. Jag känner säkert varje kurva, sten och grop längs med rutten.

Cykelunionen har satt som mål att ha tre damcyklister i OS i Tokyo och det finns flera lovande namn som Laura Vainionpää, Antonia Gröndahl och Rosa Törmänen. Stalltipset är dock att ingen hotar Lepistös segersvit i FM.

Profil

Lotta Lepistö

Ålder: 28

Hemort: Girona, hemma från Noormarkku.

Familj: fästman Joonas Henttala

Stall: Cervelo-Bigla Pro Cycling Team

Tränare: Tommi Martikainen

Främsta meriter: VM-brons i linjelopp 2016, VM-brons i lagtempo 2016, 2017, vinnare i vårklassikern Gent-Wevelgem och Women's World Tour-loppet Vårgårda 2017. FM-guld i linjelopp 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017. FM-guld i tempo 2014, 2015, 2016, 2017.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00