Lepistö behöver en fullträff för att nå framgång i EM

Lagkamraterna säger att de vill hjälpa Lotta Lepistö vinna en medalj i EM. Bild: Lehtikuva / Roni Rekomaa

Lotta Lepistö är Finlands största och enda hopp i EM i Skottland. Själv vill 29-åringen inte tala om medalj utan siktar på att göra en bra insats i landsvägsloppet på söndag.

Att Lotta Lepistö är en av världens bästa cyklister är ingen nyhet. Men att klara sig i stora internationella cykellopp där hon backas upp av ett helt proffsstall där varje lagmedlem jobbar stenhårt för att ge finländaren bästa tänkbara utgångsläge är en helt annan sak än att försöka nå framgångar internationellt i den finländska landslagsdressen.

Därför hör Lepistö inte till de stora favoriterna då EM avgörs i Glasgow den kommande veckan.

Lepistö har visat upp fin form den här säsongen och hennes insatser i World Tour-loppen har gett henne en seger och tre pallplaceringar. Segern kom på den sista etappen i OVO Energy-tävlingen i Storbritannien.

Inför EM står Lepistö ändå stadigt på jorden trots att resultaten varit starka den här säsongen.

– Landsvägsloppet kommer att bli mycket tufft. Min form måste vara på topp och turen på min sida om jag ska kunna nå ett bra resultat, säger hon.

Bansträckningen är inte på något sätt optimal för Lepistö. Finländaren är en av världens bästa spurtspecialister medan banan i Glasgow består av en 14 kilometer lång slinga i och kring stadens centrum med många backar.

– Antingen passar banan mig eller så gör den inte det, säger Lepistö.

– Hur tävlingen utvecklas och ser ut beror mycket på hur de övriga lagen kör den dagen.

I EM har Lepistö hjälp av Antonia Gröndahl och Laura Vainionpää. De två sistnämndas uppgift är att hjälpa Lepistö och ge henne en så jämn och bra resa mot en eventuell spurtuppgörelse på slutet.

– Jag vill göra ett bra arbete för Lepistö. Det känns alltid bra inför en tävling då man har en klar roll och vet vad man ska göra, säger Gröndahl om sin roll som hjälpryttare.

– Vi siktar nog på att köra hem en medalj åt Lepistö, säger Vainionpää.

Lepistö själv vill inte tala om medalj eller något resultatmål utan nöjer sig med att konstatera att hon vill göra en stark insats och ett bra lopp.

För ett år sedan slutade Lepistö på åttondeplats i landsvägsloppet i EM.

Fakta

EM

EM-tävlingarna avgörs i Glasgow, Skottland.

5 augusti: damernas landsvägslopp.

8 augusti: damernas och herrarnas tempolopp.

12 augusti: herrarnas landsvägslopp.

Fakta

Finlands lag till EM

Finland deltar i EM med ett lag bestående av sju cyklister.

Antonia Gröndahl (Isorex Cycling Team), Joonas Henttala (Team Novo Nordisk) , Lotta Lepistö (Cervélo-Bigla Pro Cycling), Matti Manninen (Team Fixit.no), Sari Saarelainen (S.C Michela Fanini-Record GeoTech), Rosa Törmänen (WV Breda Ladies Cycling Team / Team Toni&Toni (IK-32)), Laura Vainionpää (Isorex Ladies team).

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03