Leo-Pekka Tähti tog fjärde guldet

Bild: Harri Kapustamäki

Rullstolslöparen Leo-Pekka Tähti har tagit guld i 100 meter rullstolssprint i klassen T54 i paralympics i Rio. Tähti lämnade de övriga finalisterna klart bakom sig med tiden 13,90.

Leo-Pekka Tähti är för fjärde gången i rad mästare på 100 meter rullstolssprint i klassen T54 i paralympiska spelen. I finalen i Rio natten till söndagen var Tähti klart bättre än konkurrenterna och körde i mål på 13,90 sekunder.

Tvåan Yang Liu från Kina noterade tiden 14,10 och bronsmedaljören Kenny van Weeghel från Holland hade tiden 14,23.

– Jag lyckades hålla huvudet i styr efter det otroligt lätta och trevliga försöksheatet. Starten gick bra som den brukar men i slutet kom kinesen lite fortare, säger Tähti i Paralympiska kommitténs pressmeddelande.

I försöken gjorde Tähti tiden 14,00 utan att anstränga sig så värst mycket.

– Jag var inte lika avslappnad under uppvärmningen som inför försöken men på något sätt lugnade jag ner mig precis före finalen. Jag måste vara nöjd över att jag vann med en relativt klar marginal. Otroligt! sade Tähti till

Yle.

Träningssäsongen var full av motgångar och en armbågsoperation.

– Det här är nog en fantastisk grej med tanke på det gångna året. Nu kan jag säga att jag bara gjort det väsentliga under träning och rehabilitering. Inget skulle ha kunnat göras bättre. Ett stort tack till sjukgymnasten och i synnerhet till min egen tränare Juha Flinck, säger Tähti.

"Jag tror inte kappan vänts"

Tähti, 33, vann sina föregående guldmedaljer i Aten 2004, Peking 2008 och London 2012. I Aten tog han också guld på 200 meter och brons i Peking. Tähti innehar världsrekordet på 100 meter, 13,63, som han satte 2012.

– Före tävlingen tänkte jag att om jag inte vinner här skulle silver eller brons kännas bra efter en sådan här säsong. Att om något skulle ha stört hade det varit att guldraden bröts. Men nu har jag tagit allt jag hoppades på under den här resan. Det här är stort för mig, sade Tähti till Yle.

Tähti har också VM-guld på 100 meter från Christchurch 2011 och Lyon 2013. Utöver det har han ett flertal EM-medaljer.

I sportjournalistförbundets omröstning för nästan fyra år sedan valdes Tuuli Petäjä-Sirén till Årets idrottare 2012. Tähti kom trea, men hade flest förstaplatser.

– Det skulle säkert vara möjligt att jag väljs men för fyra år sedan såg vi vad som hände i omröstningen. Klart jag hoppas att attityderna skulle ha förändrats. Men jag tror inte kappan vänts så radikalt. Klart jag hoppas att attityderna förändras hela tiden men det är något jag verkligen inte väntar för mig själv. Det hör till kategorin kul plus ifall något sådant historiskt skulle hända i Finland, säger Tähti till

Yle. 

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning