Lenita Toivakka ber om ursäkt

– Holdingbolaget hade aldrig någon verksamhet, men det handlade om att gardera sig ifall affären skulle ha blivit av, säger Toivakka. Bild: Markku Ulander

Utrikeshandels- och biståndsminister Lenita Toivakka medger i MTV:s God morgon Finland att hon kan ha vilselett riksdagen då hon beskyllde socialdemokraternas Timo Harakka för att ljuga då han påstod att hon grundade ett holdingbolag i Belgien.

På frågan vilseledde ni riksdagen svarar Lenita Toivakka (Saml.) med att förklara att hennes och hennes mans familjeföretag grundade ett holdingbolag i Belgien 2007.

– Jag var då ännu med min man medlem i vårt familjeföretags styrelse. Att grunda andra bolag ingår i bolagets operativa verksamhet. Jag var inte i något skede med i den operativa verksamheten. Min man var verkställande direktör och han grundade holdingbolaget. Jag drog mig rätt snabbt ut ur familjeföretagets verksamhet, säger Toivakka.

Hon fortsatte med att säga att hon redan har bett om ursäkt av Timo Harakka (SDP) för att hon använt sig av ett olämpligt ord. Hon medger att det är juridiskt och formellt sant att hon är ansvarig för alla de beslut som bolaget fattade, trots att hon inte var med i den operativa verksamheten.

– Jag ber om ursäkt om jag via den här rollen och genom att säga att jag inte var med har vilselett, säger Toivakka.

På frågan varför familjeföretaget grundade ett holdingbolag i Belgien säger Toivakka att de planerade att sälja köpcentret som familjeföretaget ägde i S:t Michel till utländska ägare.

– Det här blev inte av. Holdingbolaget hade aldrig någon verksamhet, men det handlade om att gardera sig ifall affären skulle ha blivit av.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning