Lenita Airisto nobbar Handelsgillet: Hela livet har jag slagits mot chauvinistiska svin

Affärskvinnan Lenita Airisto ger sig in i debatten om herrklubbar. Efter att hon i HBL läste hur vissa av Handelsgillets konservativa medlemmar uttalade sig om kvinnor, ställde hon in sitt planerade föredrag på gillet. "Under hela min långa karriär som affärskvinna har jag stridit mot chauvinistiska svin. Hur skulle jag då kunna gå och visa upp mig för dem eller äta med dem?"

– Då jag läste i HBL om de här männen som inte vill se några "gamla tanter" på Handelsgillet frågade jag mig hur jag skulle kunna föreläsa för dem och till och med äta vid samma bord som dem. Svaret lyder förstås: Det går bara inte för sig!

Med de orden avslutar den legendariska affärskvinnan Lenita Airisto sitt återbudsbesked till Handelsgillet som hade bjudit in henne att tala om sin memoarbok Elämäni ja isänmaani (Mitt liv och mitt fosterland).

Det var med stor bestörtning som Airisto i HBL förra veckan tog del av vissa av gillebrödernas inställning till kvinnor.

– "For men only!", det var isande läsning för mig som under hela min långa karriär som affärskvinna har slagits mot chauvinistiska svin, motiverar Airisto för Handelsgillet varför hon ställer in det planerade besöket.

Lenita Airisto säger till HBL att hon är kritisk till att kvinnor som blir dåligt behandlade av män, håller inne om saken. Själv har hon alltid talat klarspråk, vilket hon också har fått lida för.

Hur som helst så kan hon inte längre se sig uppträda på Handelsgillet.

– Varför skulle jag ge av min tid till personer med den inställningen? Ännu värre vore ifall jag skulle vara tvungen att sitta vid samma bord och inta middag i deras sällskap. Det vore fullständigt omöjligt.

Förvånande

Lenita Airisto tycker att de konservativa gillemedlemmarnas inskränkta attityd mot kvinnor känns främmande och förvånande och strider mot den bild som hon hittills har haft av finlandssvenska herrar. En gång var hon gift med sedermera avlidne riksdagsledamoten Ingvar S. Melin och dessutom har hon studerat vid och utexaminerats från Hanken. Fortfarande har hon många goda finlandssvenska vänner.

– Eftersom min bakgrund är helt finsk har jag kunnat jämföra oss finnar med finlandssvenskarna och jag har alltid tyckt att ni svenskspråkiga är mer frisinnade. Därför blev jag förfärad av dessa gamyler på Handelsgillet som slängde ur sig att de inte vill ha sällskap av några "gamla tanter". De är ju själva gamla gubbar!

Lenita Airisto sov på saken innan hon sände i väg sitt återbudsmejl till Handelsgillet i tisdags.

Dagen innan hade hon besökt en konsert med en väninna och diskuterat saken.

– Det var intressant att notera att min väninna som inte alls är lika hård feminist som jag också var riktigt upprörd. Det stärkte mig i min övertygelse om att det var rätt beslut.

Hur ser du på att Handelsgillets framåtsträvande styrelse försöker ändra på stadgarna så att kvinnor kunde bli medlemmar? Det är ju bara en del av medlemmarna som motsätter sig kvinnor. Vad har du för hälsningar till styrelsen?

– Det återstår att se hurdana kämpar de är. Jag har alltid sagt att man måste ta strid för de här frågorna. Till exempel har jag uppmanat kvinnliga riksdagsledamöter att stifta lagar som förbättrar kvinnornas möjligheter och rättigheter. Min hälsning till styrelsen är att den ska fortsätta kämpa för ett bättre samhälle.

"Grunda eget brödraskap"

Airisto tycker att de medlemmar i Handelsgillet som bara vill umgås karlar emellan, kan grunda ett eget brödraskap i stället för att vara till åtlöje för Handelsgillet.

– Varför ska de här personerna förhindra Handelsgillet att gå framåt? Ofta brukar det finnas åldersgränser för medlemskap så att de vars bäst före-datum har passerat, inte längre kan påverka. Handelsgillet skulle behöva en underavdelning för dem som har blivit så gamla att de inte förstår bättre.

360 graders video

Genom att klicka på videolänken här nedanför kan ni se största delen av Handelsgillets debatt i början av maj.

Videon är filmad med en 360 graders kamera så det går att sätta kursorn på bilden och dra runt för att se mera av utrymmet (och vem som deltog i debatten).

I äldre versioner av webbläsaren Safari fungerar inte 360 graders-videon på rätt sätt.

Gäller också Börsklubben

Som känt är Handelsgillet inte ensamt om att överväga kvinnliga medlemmar. Även Börsklubben funderar på samma sak och i sommar ska Börsklubbens medlemmar rösta om klubben är redo att släppa in kvinnor. Airisto säger att hennes resonemang också gäller för Börsklubben.

– I kretsar där man föraktar kvinnor föds inga nya idéer som för Finland framåt. De här personerna borde inte få bromsa utvecklingen. Jag har inte upplevt att Handelsgillet eller Börsklubben skulle ha lagt fram några fina visioner eller förslag de senaste åren. Om de konservativa skulle stiga åt sidan och låta mentalt yngre ta över, skulle vi kanske börja höra att de här föreningarna faktiskt åstadkommer något.

Ett annat argument är att också kvinnorna behöver nätverk som gagnar dem.

– Och då fungerar det inte med några syföreningar utan kretsar där man har nytta av umgänget och där man stödjer och backar upp varandra.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning