Lenin får ha sin park i Helsingfors

Leninparken är i stadsdelen Alphyddan nära Borgbackens nöjesfält. Bild: Helsingfors stad

Namnbyten är inget som staden tar lätt på, säger Helsingforspolitikerna med klar majoritet.

Leninparken heter också i framtiden Leninparken. Helsingfors stadsfullmäktige sade på onsdagskvällen nej till ett namnbyte. Förslaget var den Blåa fullmäktigegruppens.

Politikerna startade en omsorgsfull debatt om Lenins person och förehavanden. En fråga är varför Helsingfors har en park som är namngiven efter en blodtörstig diktator? En annan fråga handlade om det förnuftiga i att skriva om historien genom att ge parker och gator nya namn. Också inbördeskriget diskuterades – heter det inbördes- eller kanske frihetskriget?

– Varaktighet och historiskt djup har varit centrala riktlinjer för stadens namnplanering. Innehållet, betydelserna och tolkningarna av platsnamnen ändras med tiden. Namnen återspeglar ändå särskilt namngivningsstunden och utgör betydelsefulla påminnelser om olika faser och vändpunkter i stadshistorien, skriver staden i svaret som fullmäktige godkände med siffrorna 62–8 medan 13 röstade blankt.

Stadsstyrelsens andra vice ordförande Paavo Arhinmäki (VF) sade till slut att gruppmotioner vanligtvis blickar framåt, inte bakåt, och de omfattar ofta hela stadens befolkning. Bostäder, byggande, kollektivtrafik. Sådana saker.

– Grattis, den här gången fick er motion hela åtta ja-röster.

HBL skrev om den Blåa fullmäktigegruppens motion i april.

Den som tog initiativet till parkens namn var politikern Mirjam Vire-Tuominen (FKP), inte Mirjam Tuominen som av många HBL-läsare identifieras som finlandssvensk författare, död 1967, alltså innan ärendet blev aktuellt.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning