Lena Frölander-Ulf tävlar om Finlandia Junior

Bild: Cata Portin

Lena Frölander-Ulfs bilderbok Jag, Fidel och Skogen är en av sex böcker som tävlar om Finlandia Junior.

Rädslan för mörker är temat för Jag, Fidel och Skogen. Bokens jag, ett barn, åker med mamma ut till stugan trots att hen är livrädd för alla mystiska ljud som hörs i skogen, i synnerhet när mörkret tränger sig på. Att gå ut och kissa mitt i natten är en utmaning och ett äventyr, trots att mamman försäkrar att skogen är helt ofarlig.

– Skogens landskap är mitt barndomslandskap. Vi har en pöl på landet och jag har alltid tänkt att Näcken bor där och kommer ut och skrämmer alla barn, berättar Lena Frölander-Ulf.

– Som barn var jag rädd för mörkret, men nu är jag bokens prutthurtiga mamma.

Barnet övervinner till slut sin rädsla. Hur viktigt tycker du det är med lyckliga slut i en barnbok?

– Mycket viktigt. Man får skrämmas men en barnbok ska kännas bra när man har läst sista sidan och stänger boken.

Inspirationskällor då? Skogen är en bekant miljö i många barnböcker och Lena Frölander-Ulf konstaterar att Tove Janssons klassiker Hur gick det sen? och Trollvinter tangerar samma ämnen som hon. Men det finns en ännu tydligare förebild.

Elsa Beskows Tomtebobarnen har varit himla viktig för mig.

Jag, Fidel och Skogen finns även på finska, med titeln Minä, Muru ja Metsä. Boken kom ut redan i våras och har fått fina recensioner.

– Det här är ett ämne alla kan relatera till, konstaterar Frölander-Ulfs förlagsredaktör Jonna Brander.

"Det är ett litet men ändå stort äventyr som Frölander-Ulf åstadkommit. Greppet att låta bilderna tala och göra läsarens och jagets perspektiv till ett resulterar i en helgjuten bilderbok om att möta sina rädslor och övervinna dem." skrev HBL:s Maria Lassen-Seger i sin recension i juni.

Finlandia Junior-vinnaren offentliggörs 24 november. Enväldig domare denna gång är skådespelaren Vuokko Hovatta.

Här kan du läsa Maria Lassen-Segers recension av den nominerade boken.

Lena Frölander-Ulf: Jag Fidel och Skogen (Schildts & Söderströms). "Bokens skickliga illustrationer i mörka toner är förverkligade med skrapteknik och akvareller och boken når, med sin humor och klokhet, såväl barn som vuxna."

Sanna Isto/Sami Saramäki: Maan alaiset (WSOY). "Under Sveaborg har Sanna Isto skapat en värld som till en början förefaller underlig men som läsaren anammar till fullo."

Katri Kirkkpelto: Piki (Lasten Keskus). "En bedårande och klok bilderbok om Piki som vill vara med i lekarna i skogskojan men som blir mobbad och utfrusen."

Siri Kolu: Kesän jälkeen kaikki on toisin (Otava). "En språkligt och strukturellt slipad berättelse om en ung människa inför stora livsval och samtidigt en berörande beskrivning om att mogna till att bli vuxen och sig själv."

Juuli Niemi: Et kävele yksin (WSOY). "Juuli Niemis ambitiösa roman får också en vuxen att minnas hur det kändes att vara ung. Hur omvälvande den första kärleken var."

Seita Vuorela: Lumi (WSOY) "Nutid, historia, berättelser och sagor vävs samman på ett oemotståndligt sätt i Seita Vuorelas ungdomsroman."

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning