Lena Frölander-Ulf tävlar om Finlandia Junior-priset: "Jag är lycklig och skräckslagen"

Andra gången gillt? Lena Frölander-Ulf är för andra gången kandidat till barnbokspriset Finlandia Junior. Bild: Niklas Tallqvist

Författaren och illustratören Lena Frölander-Ulf är en av kandidaterna till barnbokspriset Finlandia Junior. Frölander-Ulf nomineras för sin första kapitelbok – Nelson Tigertass.

– Jag är mycket lycklig och lite skräckslagen. Känslan är densamma som med ens barn – nu ska den ut och bedömas, kommenterar Lena Frölander-Ulf.

Nelson Tigertass har översatts till finska. Hur viktig tror Lena Frölander-Ulf att en översättning är, med tanke på pris och nomineringar?

– Har man en så fantastisk översättare som jag är det mycket viktigt. Men jag vill tro att också böcker som inte översatts klarar sig.

Nelson Tigertass ges ut av Förlaget M och hör till förlagets storsäljare under året. Boken säljer bra också i Sverige.

Tidigare i höstas belönades Lena Frölander-Ulf med det svenska Ilon Wikland-stipendiet.

– Jag är förstås jätteglad över att bli uppmärksammad också i Sverige. Det är glädjande för hela skrået, säger Frölander-Ulf och lyfter fram författarkollegerna Linda Bondestams inträde i Svenska Barnboksakademin och Tua Forsströms inträde i Svenska Akademien.

– Det känns som en revival.

För tillfället arbetar Lena Frölander-Ulf på sin tredje skrapbok, en bok för något yngre barn än Nelson Tigertass riktar sig till.

Mörker och rädsla

Som så många andra av Lena Frölander-Ulfs böcker är det mörka ett tema i boken om Nelson Tigertass.

– Jag vill visa att det man är rädd för ofta är annorlunda än hur man tror att det är och att det kan leda någon vart, sade Lena Frölander-Ulf i en intervju för HBL i mars.

"Nelson Tigertass går med gasen i botten in för att underhålla med överdrivna tokroligheter och maxad spänningsintrig. Här kryllar av karikerade karaktärer, sagostoff, illdåd, missförstånd, förvecklingar och magiska manicker", skrev Maria Lassén-Seger i sin recension.

Den urvalsjury som gallrade fram årets sex kandidater till Finlandia Junior-priset bestod av lektorn Hilkka Lamberg, bildkonstnären Anssi Kasitonni och bibliotekarien Henriika Tulivirta. Vinnaren utses av skådespelaren och musikern Olavi Uusivirta och presenteras den 27 november.

De sex böckerna här nedan kandiderar till barnbokspriset Finlandia Junior:

Tomi Kontio, text, Elina Farsta, illustration: Koira nimeltään Kissa tapaa kissan (Teos). "En varm och klok bok om att leva i nuet, om vänskap, självständighet och trygghet."

Maria Laakso, text, Johanna Rojola, illustration: Taltuta klassikko (Tammi). "En fantastiskt rolig och sakkunnig guide som garanterat omkullkastar den mest fördomsfulla läsarens uppfattning om tråkiga klassiker."

Kaija Pannula, text, Netta Lehtola, illustration: Kettujuttuja – Kolme hännäkästa tarinaa (WSOY). "De fina berättelserna om att växa, om att bearbeta sorg och om vänskap vävs ihop till en historia som lyfter fram livets skörhet, men också dess rikedom och glädje."

Anniina Mikama: Huijarin oppipoika (WSOY). "En medryckande historia där olika tidsepoker blandas på ett fascinerande vis."

Lena Frölander-Ulf, text och illustration, översättning till finska Jaana Nikula: Nelson Tigertass/Nelson Tiikeritassu (Förlaget M/Teos). "En klok och imponerande barnbok som påminner om en traditionell äventyrs- och sagoroman."

Marisha Rasi-Koskinen, Auringon pimeä puoli (WSOY). "En ambitiös och mångbottnad roman som drar sin läsare med på en tidsresa och tvingar hen att fundera på om den lineära tidsuppfattningen är enda sättet att gestalta livet."

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning