Lekplatser och bänkar stängs av tillfälligt i köpcentren – "En rimlig åtgärd"

Köpcentren begränsar möjligheten att sitta i de allmänna utrymmena. Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Köpcentren i Nyland rekommenderas begränsa sina allmänna utrymmen. I praktiken är det ingen stor åtgärd – även om vissa medier fått det att låta så, säger en köpcenterchef.

Social- och hälsovårdsministeriet rekommenderar att köpcentrens allmänna utrymmen stängs av eller begränsas, för att få pli på den ökande smittspridningen.

Det ska ändå inte tolkas som att korridorerna och gångarna till butikerna stängs av helt och hållet. Enligt rekommendationen ska detaljhandeln fortsättningsvis få hålla öppet, och det ska vara möjligt att ta sig till dem genom köpcentren.

Däremot stängs allmänna sittplatser och lekplatser av tillfälligt.

Rekommendationen gäller i det här skedet i Nyland.

Inexakt medierapportering

För flera köpcenter är de praktiska förändringarna små, eftersom de har tagit till liknande åtgärder tidigare.

– Våra lekplatser har varit stängda en längre tid. Nu kommer de få allmänna sittplatser vi har också att spärras av, säger Tiina Fågel som är chef för köpcentret Kamppi.

Rekommendationerna har varit dagens samtalsämne på köpcentret, säger Fågel.

– Medierapporteringen om vad rekommendationen faktiskt betyder har varit lite oprecis, men när vi kollade upp vad myndigheterna ursprungligen hade sagt var saken rätt klar.

Enligt Fågel är begränsningen av allmänna sitt- och lekplatser definitivt behövlig.

– Vi strävar efter alltid reagera på myndighetsrekommendationer, vare sig det handlar om munskydd eller tillgång till handsprit. Målet för oss är att få hålla öppet, och det hänger på att vi följer rekommendationerna, säger Fågel.

"Ansvarig åtgärd"

Fågel får medhåll av Sanna Yliniemi, som ansvarar för fastighetsbolaget Citycons köpcenter. Citycon driver ett antal finska köpcenter, bland andra Iso Omena i Esbo, Myyrmanni i Vanda och Iso Karhu i Björneborg.

Lekplatser och soffgrupper avgränsas eller tas bort tillfälligt, men i övrigt betjänar köpcentren som vanligt. Yliniemi framhåller att köpcentren har en viktig roll för försörjningsberedskapen, och att det till exempel måste vara fortsatt möjligt att ta sig till kollektivtrafiken.

– Jag tycker det här är en helt ansvarig åtgärd i det här skedet. Sittplatserna har inte heller varit i särskilt aktiv användning den senaste tiden, av naturliga skäl.

Åtgärden var väntad

Köpcentret Redis chef Aleksi Salminen blev inte överraskad då han hörde om de nya rekommendationerna. Där har man redan börjat avgränsa sittplatserna. Dessutom är den nya skejthallen i parkeringshuset stängd tillfälligt.

– I och med att folk ändå rör sig i köpcentret har vi väntat oss att det kommer någon form av rekommendation. Det här är en helt rimlig åtgärd, säger Salminen.

Han är inne på samma spår som Tiina Fågel: det viktigaste är att köpcentret får hålla öppet och att kunderna upplever det som tryggt. Om det är detta som krävs så kommer Redi att följa rekommendationerna, säger han.

– Köpcentren är ju trots allt ganska trygga ställen att vistas på, vi har gott om plats så det går bra att hålla avstånd till andra.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning