Lekfullt och lärorikt i hemligheternas hus

VÄNNER. Tuva och Ture spelas skojfriskt och sympatiskt av Jerry Wahlforss och Peter Ahlqvist. Bild: Pette Rissanen

Tuva och Ture i hemligheternas hus förmedlar ett angeläget budskap utan pekpinnar.

Tuva och Ture i hemligheternas hus

Text och regi: Ann-Luise Bertell. Scenografi: Peter Ahlqvist.

Dräkter: Camilla Reuter. Ljud: Olli-Pekka Lepovuori. Rekvisita: Anette Fagerström och Svante Olsson.

På scenen: Peter Ahlqvist och Jerry Wahlforss. Premiär i Braheskolan i Åbo 17.1.

Finlands 100 år till ära sätter Åbo Svenska Teater i år upp enbart pjäser skrivna av finlandssvenska dramatiker. Denna storartade kulturgärning inleds med en barnpjäs, Tuva och Ture i hemligheternas hus, skriven av Ann-Luise Bertell, som också står för regin.

Pjäsen, som skrivits inom projektet Ung dramatik med stöd av Svenska kulturfonden, har premiär i Braheskolan i Åbo där barnen fått vara med och delta i förberedelserna. Det blir väldigt tydligt att just detta samarbete skapat engagerade, teaterglada barn som aktivt tar del av pjäsen. Ett lyckat koncept för barnteater.

Pjäsen kommer att turnera runt till daghem, förskolor och skolor i södra Finland, men ger också två föreställningar på ÅST:s studioscen. Formatet passar utmärkt för turné: skådespelarna är två och scenografin sparsam – men desto mer effektfull. Hemligheternas hus illustreras som en hyllvägg full av lådor i olika färger och storlekar – lådor som innehåller hemligheter av olika slag.

Viktig lärdom

Tuva och Ture, som skojfriskt och sympatiskt spelas av Jerry Wahlforss och Peter Ahlqvist, jobbar och bor i hemligheternas hus där de förvarar hemligheter som andra skickat in. Då en ny hemlighet är på väg hörs ett hemlighetsljud och Tures tumme börjar blinka i olika färger.

Vem som helst kan ha en hemlighet, det kan vara en pojke som öppnat sin födelsedagspresent i förväg, men också en ensam president som inte vågar sova med lampan släckt. Regel nummer ett är dock att Tuva och Ture inte får ha hemligheter för varandra, en regel som Ture dessvärre brutit mot. Tuva avslöjar hans hemlighet, en gul papegoja som heter Rakel och kan sjunga Old Man River, och i och med det aktualiseras en hemlighet som hon själv bär på. En hemlighet som Tuva inte vill avslöja för Ture för att han inte ska bli ledsen.

Hemligheter kan man alltså ha av många olika orsaker, men pjäsens viktigaste budskap är att om du får ont i magen av en hemlighet, då ska du berätta den för någon. I extrema fall kan även ditt liv räddas av att du berättar en hemlighet, till exempel att du inte kan simma. Detta är lärdomar som barnen får med sig hem, invävda i dialogen på ett lekfullt sätt utan pekpinnar.

Smidiga rollbyten

Tuvas och Tures gemensamma hemlighet är en diamant som de hittade då de var sjömän. Varje natt är de rädda för att hemlighetstjuvarna ska komma och ta diamanten och därför bevakar de huset med dubbelalarm. Hemlighetstjuvarna Sven och Helmer spelas av Ahlqvist och Wahlforss själva och det är imponerande hur snabbt och smidigt rollbytena sker i den fartfyllda jakten.

Det här är i hög grad fysisk teater i den bemärkelsen att mimik och rörelser till stor del definierar rollerna. Det är således inte bara på grund av Tuvas och Tures peruker som man hade kunnat lura en vuxen åskådare att skådespelarna i själva verket är fyra till antalet. Speciellt njutbart är det att följa med Tuvas ansiktsuttryck som står i perfekt samklang med kostymeringen. Publiken är också synbart och hörbart road av Tures charmigt barnsliga vuxengestalt och hans ihärdiga försök att dölja sina hemligheter i lådorna.

Det visar sig dock att Sven och Helmer i själva verket är ute efter något annat än diamanten och därmed avslöjas en annan hemlighet. En hemlighet som känns bra då den inte är en hemlighet längre.

Pjäsens målgrupp är fyra- till tioåringar, ett åldersspann som först kan kännas aningen stort, men faktum är att då de yngsta barnen kanske främst lockas av den spännande jakten och de färggranna fantasieggande lådorna får de äldre barnen viktiga saker att begrunda utan att det blir för betungande. Hemligheter är som bekant något som kan skapa både samhörighet och konflikter i skolbarnens liv och i synnerhet i deras kompisrelationer.

Tuva och Ture i hemligheternas hus är en pjäs om vänskap och om att våga ha tilltro till att den riktiga vännen finns där nånstans – den som vi kan berätta våra mest hemliga och pinsamma hemligheter för.

Katja Sandqvist

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning