Lejonkaptenen Granlund trivs i sin nya roll i landslaget

Mikael Granlund säger att det är en stor ära att få agera lejonkapten i VM i Danmark. Bild: Lehtikuva / Martti Kainulainen

Då VM kör i gång för Finlands del på lördag är det med ett föryngrat lag och en ung kaptenstrio. Rutinerade 25-åringen Mikael Granlund känns som ett fräscht och naturligt val till lagkapten och NHL-stjärnan trivs i sin nya lejonroll.

Mikael Granlund är på gott humör då han kliver av isen i den kalla träningshallen KVIK Hockey Arena i Herning. Den lilla arenan, om man kan kalla den så, är hem för lokala mycket framgångsrika laget Herning Blue Fox som kan ståta med hela 16 mästerskap och över 30 medaljer i den danska ligan.

Det är här VM-lagen i Finlands grupp tränar under sina mellandagar. Matcherna spelas i Jyske Bank Boxen på andra sidan staden.

Granlund är i en ny situation i landslaget. Som 25-åring hör han till de mest rutinerade spelarna i laget då han gör sitt femte VM och han har en ny roll i det unga VM-laget. Granlund fick i helgen veta att landslagstränaren Lauri Marjamäki och den övriga träningsledningen utsett honom till lagkapten för lejonen i VM i Danmark.

– Jag har haft äran att få följa med fina spelare i kaptensrollen i min karriär och kunnat lära mig mycket av dem, säger Granlund till HBL.

– Det är fint att få vara kapten i landslaget och en mycket stor ära. Men jag tror inte att det kommer att påverka min roll i laget desto mera. Jag kommer att jobba hårt och sköta mina egna uppgifter på samma sätt som tidigare och föregå med gott exempel på isen.

Det är lätt att förstå varför valet föll på just Granlund. Då Koivu inte är med i VM och Lasse Kukkonen tackat för sig i landslagsdressen var det klart att en ny ledare behövs. Granlund är, trots sin rätt unga ålder, en av de mest rutinerade spelarna i truppen, han har en enorm vinnarskalle och han har en förmåga att höja sin nivå då insatserna stiger.

Dessutom var han en av väldigt få finländska spelare som lyckades bra under Marjamäkis ledning i World Cup. Granlund visade att han verkligen spelar för laget då han kämpade om varje puck, slet i varje situation och peppade sina lagkamrater både på isen och på bänken.

– Jag har en del mer erfarenhet av mästerskap än många andra i den här truppen och den erfarenheten ska jag försöka utnyttja och dela med mig av till de yngre i laget, säger han.

Det finns två lagkaptener som imponerat mest på den färska lejonledaren. I klubblaget Minnesota Wild och i landslaget har han kunnat studera Mikko Koivu på närhåll och under sin tid i HIFK fick han se Ville Peltonen leda laget på ett föredömligt sätt.

– Koivu har varit mycket kapten i de lag jag spelat och jag har sett hur han är som ledare för ett lag, säger Granlund.

– Peltonen var ett en bra kapten då jag spelade i IFK. Han visade starkt ledarskap och han hade en fantastisk förmåga att se helheter och inte bara de små detaljerna. Jag hoppas att något av det jag lärt mig av dem fastnat och jag kan utnyttja det i min egen kaptensroll.

Men det är inte bara kaptensrollen som är det nya i årets VM-lag för Granlund. För första gången i karriären är han sin kedjas äldsta och mest rutinerade länk då han spelar tillsammans med 21-åringarna Mikko Rantanen och Kasperi Kapanen.

– Det är en rätt intressant detalj men samtidigt så tror jag inte det är något som påverkar mig eller kedjan. Det är frågan om två fullblodsproffs som varit med om mycket och vet hur man spelar i de här tuffa matcherna, säger Granlund.

Den nya generations lag

Det är ett ungt lejonlag Granlund är kapten och ledare för. Och världsmästaren från 2011 är mycket nöjd med det lag han är kapten för.

– Jag tycker vårt lag ser mycket bra ut. Det är ett ungt och fördomsfritt lag vi har på benen. Det jag såg av laget förra veckan såg det mycket bra ut och hockeyn vi spelade var bra. Det finns mycket energi i laget.

Ser laget annorlunda ut än tidigare lejontrupper du varit med i?

– Det här är ett lite yngre lag och man kan kanske tala om den nya generationen. Det finns mera mod och fördomsfrihet i det här laget än i tidigare VM-lag jag varit del av.

Det är sant som Granlund säger. Trotjänare som Kukkonen, Koivu, Valtteri Filppula, Juuso Hietanen och Jussi Jokinen har klivit åt sidan medan de unga Rantanen, Kapanen, Sebastian Aho, Teuvo Teräväinen och Miro Heiskanen tar stora roller i laget.

Därför känns det också både fräscht och naturligt att en 25-åringen är lagkapten och att 20- respektive 21-åriga Aho och Rantanen är assisterande kaptener i Danmark. Det visar att det är nya vindar som blåser i landslaget och att de nya tankarna får utrymme i truppen.

Lagkapten Granlunds sista kommentar innan han kliver mot spelarbussen som väntar på att ta laget till Jyske Bank Boxen där laget har sitt omklädningsrum är beskrivande för den nya ganerationen och den får gärna beskriva lejonens hela resa i VM i Danmark.

– Vi ska njuta av det här. Det här är fint.

2008: Brons.

2009: 5:e.

2010: 6:e.

2011: Guld.

2012: 4:e.

2013: 4:e.

2014: Silver.

2015: 6:e

2016: Silver.

2017: 4:e.

Grupp A (Köpenhamn): Österrike, Vitryssland, Tjeckien, Frankrike, Ryssland, Schweiz, Slovakien, Sverige.

Grupp B (Herning): Kanada, Danmark, Finland, Tyskland, Sydkorea, Lettland, Norge, USA.

De fyra främsta lagen i grupperna avancerar till kvartsfinal.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning