Lejonkaptenen Anttila steg fram då han behövdes som mest: "Karriärens viktigaste mål"

Marko Anttila gjorde livet svårt för de svenska NHL-stjärnorna. Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Kapten Marko Anttilas första VM-fullträff hade inte kunnat komma i ett bättre läge.

Med lite på två minuter kvar av matchen tar Jukka Jalonen timeout och tar ut målvakten Kevin Lankinen. Sverige får pucken djupt in i Finlands zon men Lejonen klarar sig utan ett baklängesmål.

Och i följande anfall sker det otänkbara. Pucken studsar i målgården efter en räddning av Henrik Lundqvist. Först på plats är Marko Anttila som med sitt första mål och första poäng kvitterar matchen till 4–4. Lejonens comeback är fullbordad.

– Visst var det karriärens viktigaste mål. Länge fick jag vänta på det här i den här turneringen. Jag har stångat mig blodig men hoppas det här gottgör det att jag slösat tidigare chanser, säger lagkaptenen Anttila.

Efter drömstarten då Niko Mikkola nätade efter en minuts spel gjorde Tre Kronor tre raka fullträffar. Lejonen kom igen och kvitterade till 3–3 men svenskarna fick inleda tredje perioden i förarsätet efter ett sent mål av Erik Gustafsson.

Lejonen tog ett järngrepp om matchen och Anttilas kvittering var definitivt välförtjänt. Segern likaså.

– Ett otroligt lag vi har. Det var inte någon lätt situation vi var i. Men vi slet och rev och litade på att vi kan höja oss. Vi kämpade tillsammans och backarna var fantastiska i dag. De gjorde otroligt viktiga mål, säger Anttila.

Finlands tre första mål gjordes av backar då Petteri Lindbohm gjorde 2–3 och Jani Hakanpää satte 3–3. Samtliga på distansskott bakom en osäker Lundqvist, som led sin första VM-förlust någonsin mot Finland.

Matchvinnare blev ändå Sakari Manninen – inte någon storväxt back eller en medlem i tvåmetersklubben som Anttila.

– Han trodde säkert att han är över 190 centimeter, skämtar Anttila om sin 170 centimeter långa lagkamrat som avgjorde kvartsfinalen i förlängningens andra minut. Segermålet fick taket i arenan att lyfta.

– Jag bara hoppade upp och ner. Det var en stor känsla av glädje man kände. Det är få som får uppleva något sådant här, säger Anttila.

Jublet efter sitt eget mål var inte lika stort. Svenskarna protesterade och förbundskapten Rikard Grönborg var nära att be videodomarna granska målet. Han ändrade sig ändå.

– Jag var lite rädd då den svenska bytesbänken skrek icing eller offside. Jag vet inte vad de sysslade med.

I semifinalen på lördag möter Finland Bratislavagruppens etta Ryssland.

– Vem möter vi? Ryssland? Ett tufft lag igen. Vi ska njuta av det här, säger Anttila innan han som sista spelare lämnar intervjuzonen.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning