Lejonen spelar om gruppsegern – tidig match passar Aho

Sebastian Aho var ett eftertraktat intervjuobjekt under lejonens vilodag i VM.Bild: Lehtikuva / Martti Kainulainen

Sebastian Aho säger att USA bjuder på en rejäl utmaning för Finland då lagen gör upp om gruppsegern i tisdagens tidiga match i Herning.

Utgångsläget inför gruppfinalen mot USA i Herning är enkel: Segraren tar hem gruppsegern och möter Köpenhamngruppens fyra i kvartsfinal.

Lejonens storstjärna Sebastian Aho säger att det givetvis är viktigt att ta hem gruppsegern och få ett lättare fortsatt program i turneringen men samtidigt påminner han om att förstaplatsen i gruppen inte betyder något då slutspelet kör i gång.

– Det är ingen katastrof om vi förlorar matchen men det är klart att det alltid är bättre att vinna, säger han.

20-åringen vet att lejonen måste stå för en mycket bra insats om man vill rå på amerikanerna. USA har ett mycket skridskostarkt och tekniskt skickligt lag i VM i Danmark.

– De har verkliga toppspelare i laget, vi ställs mot några av världens bästa spelare. Så det blir en stor utmaning för oss, säger Aho.

Chicago Blackhawks superstjärna Patrick Kane är förstås det största namnet i den amerikanska truppen. Han har vunnit Stanley Cup tre gånger, tagit hem segern i poängligan i NHL och han har valts till ligans mest värdefulla spelare både i grundserien och i slutspelet.

– Han är en oerhört spektakulär spelare. Han är tekniskt skicklig, han kan hantera pucken i fullt tempo och han kan göra oväntade saker med pucken, beskriver Aho Kane.

Aho ligger tvåa i poängligan i VM medan Kane är i ledning. En poäng skiljer spelarna åt men det är något Aho inte funderar på. Han är fokuserad på att hjälpa laget på bästa tänkbara sätt och försöka slå USA i tisdagens match.

En utmaning som både finländarna och amerikanerna har inför matchen mot USA är att matchen spelas redan klockan 12.15 lokal tid. Finlands fem senaste matcher har börjat hela åtta timmar senare vilket betyder att spelarna får lägga om sina dagsrutiner rejält för att vara redo för match redan vid lunchtid.

– Allt blir på helt nytt sätt än hittills i turneringen. Vi får vakna lite tidigare än vanligt men inte är det så speciellt att spela dagsmatcher. Jag har spelat en del matcher dagstid och det har passat mig bra, säger Aho.

Resultat

VM

Tyskland–Finland 3–2 (0–1, 2–0, 0–1, 1–0)

I: 2.26 Eeli Tolvanen (Juuso Riikola) 0–1.

II: 25.56 1–1 Frederik Tiffels (Yannic Seidenberg, Marc Michaelis), 38.48 2–1 Björn Krupp (Patrick Hager, Markus Eisenschmid).

III: 57.54 2–2 Sebastian Aho (Mikael Granlund, Teuvo Teräväinen) pp.

Förl: 62.00 3–2 Eisenschmid (Dominik Kahun).

Mv: Mathias Niederberger T 10+14+12+0=36, Ville Husso F 2+4+6+0=12.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00