Lejonen saknar spetskompetensen

Joonas Donskoi kunde inte överlista Henrik Lundqvist i Sveriges mål. Bild: Gregory Shamus

Finland behöver ett mirakel i morgon kväll. Men lejonen kan hålla huvudet högt efter att i praktiken ha blivit utslaget från World Cup-semifinalerna av ärkerivalen Tre Kronor.

Det räcker inte ens med seger över Ryssland, utan Finland måste vinna med klara målsiffror – och samtidigt hoppas på att Nordamerikalaget åker på en omgång mot Sverige. Det händer aldrig.

Precis som Rysslands match mot Sverige visade kan också våra östra grannar spika igen och spela säkert i mittzonen – men de har också en förmåga att vända spelet blixtsnabbt och trycka dit målchanserna. Sverige kommer förmodligen att försöka minimera Nordamerikalagets svängutrymme och spela via försvaret.

Finland? Den emotsedda ödesmatchen mot Sverige blottlade än en gång Finlands klassiska problem: målskyttet.

Det är lite oklart varför förbundskapten Lauri Marjamäki bröt samman efter matchen, men kanske han fällde några tårar över alla de härliga målchanser som Finland sumpade. Finland höjde sig med flera snäpp efter den kaotiska Nordamerikamatchen, kämpade om varje puck, spelade modigt anfallsspel, gjorde färre misstag, återvann sitt självförtroende och hade många farliga avslut.

Sverige var långt ifrån sin högsta nivå, men målvaktsstjärnan Henrik Lundqvist var i sitt essä – och hade turen med sig några gånger. Finland kunde inte göra mål.

På den här nivån avgörs matcherna av i ett ögonblick, av ett litet misstag, av ett felaktigt beslut.

Mikael Granlund, Teuvo Teräväinen och Patrik Laine hade fantastiska tillfällen att avgöra. Mikko Koivu sumpade ett farligt motanfall. I slutsekunderna missade Laine först ett skott mot öppet mål innan hans klubba gick av i det mest kritiska ögonblicket.

Leo Komarov skaffade sig inte några nya vänner i vårt västra grannland efter att ha klippt stjärnbacken Victor Hedman med en låg tackling. Svenska lagledningen var förståeligt rasande – i matchen mot Nordamerika tryckte Komarov till Nordamerikas backlöfte Aaron Ekblad så han fick hjärnskakning. Hur som helst: det var kanske inte helt genomtänkt att ta en utvisning med 1-0 på ljustavlan och fem minuter kvar av tredje perioden.

Försvaret skötte sig bättre än i matchen mot Nordamerika. Men på den här nivån avgörs matcherna av i ett ögonblick, av ett litet misstag, av ett felaktigt beslut. Granlund hängde inte med Henrik Sedin och Joonas Donskoi och Olli Määttä missade markeringen när Anton Strålman klev in från blå linjen. 1-0, som i praktiken avgjorde matchen.

Tre Kronor har inte samma snabbhet som nordamerikanerna och lämpar sig säkert bättre som motståndare för Finland, men nivåskillnaden mellan Finland och världseliten är fortfarande uppenbar. De andra topplagen – inklusive sillsalladen Team Europe – har helt enkelt mera spetstalang.

Om fyra år kan situationen vara en annan. Finland började för några år sedan satsa mera på individuella färdigheter och uppmuntra juniorerna till spel med puck, vilket bidragit till att vi fått fram offensiva talanger som Laine, Jesse Puljujärvi, Sebastian Aho, Aleksi Saarela och Eeli Tolvanen.

Men det behövs mera. World Cup har visat hur fort det går när världens bästa spelare möts. Det räcker inte bara med talang, utan det krävs tillräckligt med snabbhet, kvicka händer och reaktionsförmåga för att kunna spela skickligt i ett högt tempo.

Ryssland blir ett tufft test. Finland slog ut ryssarna både i OS i Sotji och i VM i våras, så Ryssland brukar inte vara en omöjlig motståndare för lejonen. Före onsdagskvällens match mellan Sverige och Nordamerika har Ryssland och Nordamerika varsin seger, medan Finland fortfarande har noll poäng. Om Sverige vinner över Nordamerika och Finland besegrar Ryssland slutar de tre sistnämnda på jämna poäng. Då avgör främst målskillnaden (i skrivande stund +2 för Nordamerika, 0 för Ryssland och -5 för Finland).

USA:s fiasko är fullbordat efter förlust mot Kanada. Det var från början märkligt att satsa på muskler mer än talang i lagbygget och välja en chefstränare som John Tortorella. Mot alla odds spelar den högst artificella lagkonstruktionen Team Europe i semifinalerna.

Ryssland-Finland torsdag kl.22. Matchen kan ses på Fyran och Viasat.

Marcus Lindqvist Reporter

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning