Lehtonen prövar formen i Sydafrika

Kaisa Lehtonen är i synnerhet en stark löpare. Bild: LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Vassare simning, en aggressivare sittställning och bättre löpteknik. Det är Kaisa Lehtonens nya vapen inför Ironman Sydafrika.

Kaisa Lehtonen gjorde sitt stora genombrott förra säsongen, då hon bland annat vann prestigefyllda Ironman Sydafrika och var femma i legendariska Ironman Hawaii. I helgen försvarar hon sin seger i Sydafrika – men det blir tufft.

– Startfältet är grymt. Daniela Ryf har dominerat långdistanserna i flera år och dessutom är här fyra världsdelmästare, säger Lehtonen till HBL.

- Först när jag hörde att Ryf är med var min reaktion äsch – det här blir svårt. Men nu tycker jag det är helt fantastiskt att få pröva formen med så tuffa tjejer.

Blåsigt

Sydafrika får dig kanske att tänka på noshörningar, rugby och övergivna fotbollsarenor. För en triathlet betyder Sydafrika vindar, fuktig värme och – dåliga vägar. Förra året blev Lehtonen dessutom bränd av en manet.

– Det är grymt frustrerande om det blåser som i dag. Jag försökte köra en cykelträning, men kom ingenstans i ena riktningen och 60 km/h i andra riktningen, säger Lehtonen.

– Vind och dålig asfalt är en otrevlig kombination – det är hemskt irriterande om cyklingen inte känns bra under något skede, fast formen är god.

Ny tränare

Lehtonen och hennes fästman Markus Sali har tillbringat hela vintern i spanska Torrevieja, där hon tränat enligt den amerikanska topptränaren Siri Lindleys direktiv. Lindley kom i stället för Lehtonens långvariga tränare Paul Sjöholm.

– Det har varit bra förhållanden att träna – roligare än att cykla inomhus i Malm. Där finns också flack terräng, så jag har kunnat bearbeta min sittställning. Förut har vi alltid varit på träningsläger på Kanarieöarna, men där är det väldigt bergig terräng, säger hon.

– Men temperaturerna har varit +15-+20 grader, så jag har inte tränat i ordentlig hetta.

I Sydafrika lär det bli omkring +25 grader, medan luftfuktigheten stiger till omkring 70 procent. Men Lehtonen har klarat sig bra i varma förhållanden förut och i ett halvdistanslopp i Dubai i januari var hon ytterst nära en podiumplacering i tufft sällskap. En arrangörsmiss kostade henne förmodligen tredje platsen – hennes löpskor hade försvunnit i växlingsområdet.

– Det är sånt som händer, men det hade förstås inte grämt lika mycket ifall det hade berott på mig själv.

Ny sittställning

Lindley har tillfört en del nya element i Lehtonens träning. Det har blivit mindre simträning, med mera fokus på korta och hårda intervaller med korta pauser.

– Jag tänker försöka inleda med lite högre effekt. I mina tidigare Ironmanlopp har jag ofta hamnat i fel grupp och simmat för långsamt. På Kona (Hawaii) senast kändes det som att jag inte gjort någonting alls efter simningen, säger Lehtonen.

– Nu ska jag försöka ligga närmare täten.

Simningen är 3,8 km. Efter det följer cyklingen, 180 km.

– Sittställningen har varit vinterns tema för cykelträningen. Jag har kortare pedalvevar, 160 mm i stället för 165 mm som förut, nosdelen är lägre än förut och sadeln är längre bak. Målet har varit att öppna min höft mera, säger Lehtonen.

– Det har känts bra. Jag har förstås bara hunnit göra några hårdare träningspass med det här upplägget.

Både i Sydafrika senast och på Hawaii i oktober inledde Lehtonen cyklingen grymt hårt. Onödigt hårt.

– Taktiken beror förstås på hurdana tjejer jag har omkring mig efter simningen, men jag försöker inleda måttfullt och ha en jämn fart, säger hon.

Bättre löpteknik

Löpningen har alltid varit Lehtonens styrka och det är under de sista 42 kilometerna hon verkligen brukar kunna förbättra sina aktier. Frånsett lite krasslighet före jul har hon varit skadefri i vinter.

– Det har blivit lite mera långa, två timmars pass än förut, säger Lehtonen.

– Vårt tema har varit att förbättra min teknik och öppna min övre rygg. Förut har jag varit lite som Pisas torn och kurat ihop mig.

Förberedelse för Hawaii

Många nya element – som Lehtonen ännu inte hunnit pröva i tävling. Ironman Sydafrika är delvis ett led i förberedelserna för Hawaii. Hon har i praktiken kvalat in till Kona, bara hon tar sig igenom loppet i Sydafrika.

– Jag har inte spänt skruvarna riktigt lika mycket som för ett år sedan. Allting bygger mot Kona, säger Lehtonen.

– Men förstås vill jag göra ett bra lopp.

Hon har bara kört tre fulldistanslopp, så varje Ironmanstart medför nya och värdefulla erfarenheter. Erfarenheter som kan bli guld värda när hon jagar podiumplaceringarna på Hawaii i oktober.

Ironman Sydafrika, Port Elizabeth 2.4.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning