Lehtonen i legendernas fotspår

Stark i slutet. Kaisa Lehtonen är en utmärkt löpare. Bild: Team Sport for Good

Kaisa Lehtonen ser fram emot lavafälten, den fuktiga hettan och de nyckfulla vindbyarna på Hawaii. – Det blir helt sjukt coolt, säger Lehtonen – som har prispallen inom räckhåll om allt går väl.

Om två veckor gör Kaisa Lehtonen sin debut i världens kanske mest krävande endagslopp, alla kategorier: Ironman Hawaii. Det blir 3,8 kilometer simning i Stilla havet, 180 kilometer cykling över de vindpinade lavafälten och 42 kilometer löpning i den fuktiga hettan.

– Det blir helt sjukt coolt, säger hon och kan inte låta bli att le som ett Hangökex.

– Jag har drömt om att få pröva vad jag går för på Hawaii ända sedan jag var barn. Pauli Kiuru var en stor idol för mig.

Mitt mål är att njuta så mycket som möjligt, försöka ha en bra känsla hela vägen och inte klanta mig allt för mycket.

Kiuru var tre gånger på prispallen på Hawaii i början av 1990-talet, men Lehtonen blir den första finländaren i pro-kategorin i det legendariska triathlonloppet sedan kvalsystemet ändrades 2009. Hennes seger i det tuffa och hårt konkurrerade Ironman-loppet i Sydafrika i april gav massor av självförtroende, men hon är ytterst medveten om att Hawaii inte är vilken tävling som helst.

– Tävlingen börjar flera dagar före start. Alla de bästa i världen kommer att vara där och alla är i toppform, säger hon.

– Det gäller att ha is i magen och inte låta sig bli medtagen av tävlingssurret.

Blåsigt

Det är ytterst få som klarat de svåra förhållandena i sin debut på Big Island, Hawaii största ö där tävlingen ordnas. Den dubbla Hawaii-segraren Chris McCormack var världsmästare och Ironman-segrare när han första gången dök upp på Hawaii och proklamerade att han är där för att vinna. Han smälte och avbröt.

– Mitt mål är att njuta så mycket som möjligt, försöka ha en bra känsla hela vägen och inte klanta mig allt för mycket, säger Lehtonen.

Hon har fått hjälp i sina förberedelser av sin stallkamrat Timo Bracht, som vunnit nio Ironman-lopp och varit med på Hawaii 13 gånger. Han har bland annat gett henne goda råd om hur hon ska hantera de fruktade vindbyarna, som kan vara en verklig plåga på Hawaii.

– Han sade att man måste lära sig segla med vinden och vänja sig vid att cykeln rör sig hela tiden i sidled. Före tävlingen kommer vi att öva i den mest blåsiga utförsbacken, säger hon.

– Det var ganska blåsigt också på halvdistansen i Dubai i februari, där jag var tvåa.

Bra löpare

Lehtonen, 35, väger cirka 50 kilo, vilket inte är någon fördel i de svåra vindarna. Men hennes lätta kroppshydda ger en grym fördel i den dallrande värmen under löpningen, då temperaturerna ligger kring 30 grader och luftfuktigheten kan vara ända upp till 90 procent.

– Mirinda Carfrae har precis samma kroppsbyggnad som jag, säger Lehtonen.

Carfrae innehar banrekordet på Hawaii: 8.52,14. År 2014 satte hon tävlingens tredje snabbaste maratontid – herrarna inkluderat – 2.50,26.

– Löpning har alltid kommit naturligt för mig, säger Lehtonen som bland annat har ett FM-brons i halvmarathon i prisskåpet.

Färsk seger i bakfickan

Efter segern i Sydafrika var Lehtonen länge sjuk, men kom bra i gång med träningen efter att ha fått rätt diagnos och antibiotika. Hon var femma i Ironman-seriens halvdistans-EM i Wiesbaden och vann kort på därpå halvdistansen i Zell am See-Kaprun.

– Jag lärde mig en hel del. Det går inte alltid som tänkt fast allt ser bra ut före tävlingen, säger hon.

– Men Zell am See gick över alla förväntningar. Simningen var kanske min bästa hittills, cyklingen var stark och löpningen fungerade bra i hettan.

Lehtonen finslipade formen på Mallorca före söndagens avfärd till Hawaii. Förutom alla de övriga fysiologiska utmaningarna måste hon komma över en elva timmars tidsskillnad.

– Det har alltid gått bra för mig – trots att jag aldrig varit på plats i så här god tid före tävlingen.

Ironman Hawaii 8.10. Tävlingen går att följa direkt via nätet här.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning