Lehtinen i stora problem på Atlanten – tänker inte ge upp

Tapio Lehtinen presenterade sin båt vid namnet Asteria i soligt väder tidigare i sommar. På Atlanten lär förhållandena vara snäppet mer krävande. Bild: LEHTIKUVA / HANDOUT / SUOMEN PURJEHDUS JA VENEILY RY

Tapio Lehtinen seglar i Golden Globe race, en av de mest krävande ensamseglingarna, och har blivit av med nästan all ström i sin båt. Finländaren har dock inga planer på att avsluta tävlingen.

Det ser inte ut att bli någon ljusare morgondag för äventyrsseglaren Tapio Lehtinen som seglar i Golden Globe Race – en jorden runt -segling där mobilteletoner och andra digitala hjälpmedel inte får användas och navigeringen sker med sextant. HBL intervjuade Lehtinen inför resan.

Tidigare i augusti kom det fram att Lehtinen hade problem med motorn, generatorn, vindflöjeln och solpanelerna på sin båt Asteria av modellen Gaia 36. Nu har situationen utvecklats – men mot det värre. Ilta-Sanomat rapporterar att energikällan i Lehtinens båt har slocknat och att solpanelerna fungerar med fem procents effekt. Utöver solpanelerna får båten en liten mängd ström från en vattengenerator, men den rapporterades vara förlorad på arrangörernas Twitterkonto.

I den senaste uppdateringen om Lehtinens situation skriver man att finländaren inte har tillräckligt med ström för att använda sin radio.

Lehtinen säger dock att seglingen går utmärkt och har ingen avsikt för att ge upp. Han har begärt lov av arrangörerna att fortsätta tävlingen "mörkt". Detta skulle kräva att Lehtinen ringer ett säkerhetssamtal dagligen till arrangörerna.

Finländaren befinner sig för tillfället sjätte i tävlingen och båten lär segla någonstans utanför Afrikas sydkust. Lehtinen har möjlighet att ta i land i Kapstaden, men det skulle innebära att han utesluts ur huvudklassen i tävlingen och fortsätter tävlingen i en klass lägre.

Med i tävlingen är 18 seglare och de har seglat totalt 52 dagar vid skrivande stund. Avsikten är att komma i mål ungefär vid valborg 2019.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning