Lehkosuos recept: Ett möte med spelarna…

Vassare gäster. FC Lahti ville mera och vann tämligen rättvist mot HJK. Bild: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Det var glada miner, kanske rentav lite karnevalstämning i efterdyningarna av valborg i FC Lahtis läger då segerrusiga spelare strömmade in i fotbollstadions innandömen efter att laget slagit självaste HJK.

– Vi jobbar hårt varje dag och klart är att vi är otroligt glada då vi slår HJK på bortaplan. Vi gör det här för att vi gillar känslosvallet som finns med inom fotbollen. Ibland är det negativt, ibland positivt, säger FC Lahtis tränare Toni Korkeakunnas.

Minerna och stämningen inom hemmalaget var av förståeliga skäl rätt bistra. Hemmastadion i Tölö brukar vara en stark borg för de mesta mästarna men nu verkar borgen vara hotad på allvar. Klubi har förlorat två av tre hemmamatcher denna säsong. Ett väldigt oroväckande facit, inte minst med tanke på hur spelet sett ut.

– Det här var andra hemmamatchen i följd som motståndarna är bra och vi är dåliga. Det här är något vi måste analysera och gå till botten med. För det kan ju inte vara så att vi är mer aktiva och överlag mycket vassare på bortaplan än vi är hemma i Tölö, säger HJK-tränaren Mika Lehkosuo.

Klubi hade inte många rätt före paus. Att en del av de drygt 5000 på plats på Idrottsgatan buade då spelarna sprang bort från planen för halvtidsvila är inte så märkligt. Ett lag med de här spelarna och resurserna måste kunna betydligt bättre. Lite som att spelglädjen saknas just nu i HJK:s led. KuPS, som slog HJK senast, och FC Lahti verkade ha betydligt roligare ute på planen.

– Vi inleder fredagsmorgonen med ett möte med spelarna. Det kom vi överens om i omklädningsrummet efter match. Någon enkel förklaring till våra svaga insatser på hemmaplan har jag inte. Vi låter i alltför hög grad motståndarna diktera tempo och rytm i matcherna, säger Lehkosuo.

Rent poängmässigt finns ingen orsak för HJK att gripas av panik. Endast tre poäng skiljer upp till ligaledande RoPS. Däremot är det spelmässigt och PR-mässigt skäl att rätt snart få fart på cylindrarna. Med det här spelet finns det ingen orsak för de breda massorna att ta sig till Idrottsgatan.

Det är för mycket tjänstemannafotboll över det hela just nu. Om ett stormöte med spelarna kan råda bot på det problemet får de närmaste veckorna utvisa. Just nu påminner HJK alldeles för mycket om hur laget spelade säsongen 2016. Det är långsamt, fantasilöst och grått.

Ligan:

HJK-FC Lahti 1-2

Mål: 36 min Dmitrijev 0-1, 53 min Pelvas 1-1, 67 min Jäntti 1-2.

RoPS-Honka 1-2

Mål: 44 min Lappalainen 1-0, 76 min Kandji 1-1, 90+2 min Rahimi 1-2

SJK-KuPS 1-3

Mål: 18 min Hambo 1-0, 31 min Karjalainen 1-1, 63 min Karjalainen 1-2, 90+4 min Nissilä 1-3

IFK Mariehamn-TPS

Mål: 27 min Ääritalo 0-1, 36 min Silverholt 1-1, 50 min Sid 1-1, 79 min Sid 1-1.

FC Inter-Ilves 0-1

Mål: 43 min Ala-Myllymäki 0-1.

VPS-Kemi 3-1

Mål: 9 min Strandvall 1-0, 15 min Gatambiye 2-0, 61 min Mäkelä 2-1. 62 min Gueye 3-1.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03