Lehkonen tog både guld och rekord

Artturi Lehkonen (andra från höger) firade SM-guld med Frölunda.Bild: Fredrik Sandberg

Han tog både SM-guld och slog Daniel Alfredssons slutspelsrekord. Artturi Lehkonen, 20, försökte beskriva sitt SM-slutspel efter att ha blivit tvåmålsskytt när Frölunda fixade guldfesten:– Allting har gått in, flinade finländaren efter 5-3-segern över Skellefteå.

Att det var just Lehkonen som skulle skjuta guldet till Frölunda var inte direkt någon jätteskräll. Inte när allt går in.

Han vann slutspelets poängliga med 19 poäng, elva mål och åtta assist. Ryan Lasch, kedjekamraten, gjorde lika många poäng men hamnade efter då han gjorde färre mål.

Dessutom tog finländaren över Frölundas slutspelsrekord från Daniel Alfredsson. Den legendariske NHL-stjärnan, som ska vara med och styra Tre Kronor i World Cup, gjorde tolv mål och 18 poäng förra gången Frölunda tog guld, 2005.

Lehkonen fick frågan hur mycket koll han hade på Alfredsson.

– Han har besegrat Finland så många gånger att jag inte kan räkna dem, skrattade Lehkonen med guldhjälm på huvudet och guldmedaljen hängande runt halsen.

– Jag har fått otroliga passningar från Ryan hela slutspelet, sedan ska man komma i håg att han hade färre matcher än jag (14), sade Lehkonen som spelade två matcher fler i årets slutspel.

Det var Lehkonen, med assistans från Lasch, som såg till att den här söndagen slutade med guldfirande.

När Skellefteå skulle satsa allt framåt, ta kommandot och förlänga SM-finalserien glömde dock laget en viktig detalj.

Försvarsspelet.

Det utnyttjade Frölunda skoningslöst.

Efter 14.06 lyste siffrorna 0–3 från den stora resultattavlan.

Och om Frölunda redan inför den femte finalen hade haft ena handen på Le Mat-pokalen var den nu på väg mot Göteborg i ilfart.

Lehkonen slog till och sköt 1–0 redan efter 1.46 sedan han kommit två mot en med Lasch. Den flygande finländaren avslutade med att pricka krysset på hemmamålvakten Erik Hanses plockhandskryss.

Efter 8.02 hoppade Nicklas Lasu in direkt från utvisningsbåset, frispelades av Patrik Carlsson och kunde göra 2–0.

Sedan slog Lehkonen till för andra gången när han fintade bort två hemmaspelare och lyfte in 3–0 med en backhand. Även där spelade Lasch fram sedan han fått pucken till skänks från hemmalagets landslagsback Niclas Burström.

Det försprånget kunde Skellefteå aldrig hämta upp.

Frölunda har varit vassare i den här finalserien och framför allt haft fler spelare som har bidragit. Ett exempel på det är att succécentern Johan Sundström fick Stefan Liv-priset som slutspelets mest värdefulle spelare.

– Vi har tio spelare som kunde ha fått det, sade Sundström och räknade upp Lehkonen, Lasch, kaptenen Joel Lundqvist och målvakten Johan Gustafsson.

– Att jag får det är fantastiskt kul. Det är otroligt att stå här med både ett Stefan Liv-pris och ett SM-guld, sade han.

FNB–TT

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00