Lehikoinen: Finskt rekord gläder mer än brons

Samuel Purola (till vänster) på 100 och 200 meter, Wilma Murto i stavhopp, Elina Kinnunen i spjut och Viivi Lehikoinen på 400 meter häck var de finländska medaljörerna i U20 EM i Italien. Bild: Lehtikuva/Roni Rekomaa

Fem medaljer blev det finländska lagets resultat i U20-EM i friidrott i Italien. Samuel Purola tog hem två medaljer, Viivi Lehikoinen, Wilma Murto och Elina Kinnunen en medalj var.

HIFK-Friidrotts Viivi Lehikoinen avslutade U20-EM för Finlands del med stil. 19-åriga Lehikoinen tog hem bronsmedaljen på 400 meter häck och löpte dessutom nytt finskt rekord för sin ålder med resultatet 56,49.

– Tävlingarna var överraskande. Jag väntade mig inte ett så bra resultat. Som tur var presterade jag bra trots det varma klimatet och det blev ett riktigt lyckat EM, förklarar Lehikoinen.

Enligt Lehikoinen kommer hon inte ihåg så mycket av det avgörande loppet.

– Jag var i chock efter loppet och förstod inte vad som hänt.

– Men det var ett ganska lyckat lopp av mig. Jag inledde starkt och det räckte ända till slut. I den bakre kurvan höll jag på att tappa, men allt gick väl.

Att se tiden efter loppet framkallade mer eufori än den nyvunna medaljen, berättar Lehikoinen.

– Bronset är en mycket fin grej, men även om jag skulle ha varit fjärde med samma tid hade känslan varit lika bra.

Resultatet slår det 20 år gamla finska rekordet för 19-åringar. Det föregående löptes av Annika Kumlin år 1996. Dessutom var Lehikoinens tid bara en halv sekund från kvalgränsen, 56,10, till de kommande VM-tävlingarna i London. Några förhoppningar om att ha kunnat kvala till London säger hon sig inte ha haft.

– Det är onödigt att fundera på det i efterhand. Jag hade en så lyckad dag och bra form som jag för tillfället kunde ha.

Lehikoinens sommar fortsätter fartfyllt. Den egna åldersklassens FM står näst i tur om två veckor och följs av Nordiska mästerskapen och Sverigekampen.

Ordentlig träning bakom Purolas succé

Superlöftet Samuel Purola kapade hem silver på 100 meter och brons på 200 meter, trots att han drabbades av ett sår i ena foten.

– Det är en suverän känsla, säger Purola om sina medaljer. Jag skulle inte ha trott att jag kommer hem med två medaljer.

Faktumet att Purola endast är 17 år gammal, det vill säga två år yngre än de flesta medtävlarna i EM i Italien, gör prestationen ännu tuffare. Enligt Purola är det bra förberedelser som ligger bakom de lyckade tävlingarna.

– Träningssäsongen gick mycket väl och jag har fått vara skadefri – dessa är förmodligen de största orsakerna till min goda form.

Murto besviken men inte förtvivlad

Helgens största bakslag för finländsk friidrott var att stavhopparen Wilma Murto blir tvungen att stå över VM i London på grund av en skada i foten. I Italien lyckades hon ändå ta en tredjeplats. Känslan efter EM är tudelad, säger Murto.

– Med hänsyn till omständigheterna gjorde jag mycket bra ifrån mig i EM. Det är ett vunnet brons.

– Men med tanke på helhetsbilden är känslan naturligtvis besvikelse, då detta blir en misslyckad säsong i och med skadorna.

Enligt Murto fattades beslutet om att stå över de kommande VM-tävlingarna efter finalen i Italien. Foten kändes inte bra.

– I stället för att åka till London utan garantier för att kunna göra en bra tävling kommer de två veckorna att användas för att rehabilitera foten.

Finns det någon tidtabell för när du är återställd?

– Det är svårt att säga. Denna skada är en följd av tidigare skador och rehabiliteringsprognosen varierar från en vecka till ett år.

19-åriga Murto kommer att fortsätta sin sommar med att återhämta sig och läsa till studentexamen.

– Så klart grämer det att inte kunna åka till VM, men kanske jag i stället lyckas läsa lite mer psykologi, säger Murto med ett leende.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning