Lees sprakande klassiker

Pizzeria. Mookie (Spike Lee) jobbar för Sal (Danny Aiello) och hans söner Vito (Richard Edson) och Pino (John Turturro). Bild: Kutonen

Spike Lees klassiker om fördomar och motsättningar en varm sommardag i Brooklyn fullständigt vibrerar av liv, humor, politik och innovation.

Do The Right Thing

Kutonen 22.00

Det är talande att Spike Lees klassiker Do The Right Thing (USA 1989) inleds med en sekvens där Rosie Perez dansar till Public Enemys Fight The Power. Det är en fantastisk sekvens, full av energi och motivation. I den möts filmens politik och glädje på ett innovativt och underhållande vis. Perez dansar fram ett budskap och det buskapet vibrerar genom hela filmen, ända fram till de avslutande citaten av Martin Luther King Jr. och Malcolm X.

Vi befinner oss i Bed Stuy i Brooklyn, ett mångfacetterat område där Mookie (Lee) jobbar som pizzabud på Sal's Famous Pizzeria. Den drivs av Sal (Danny Aiello) och hans två söner Vito (Richard Edson) och Pino (John Turturro), den sistnämnda en arg ung man med rasistiska åsikter.

Det är sommarens varmaste dag och i takt med temperaturen stiger även temperamenten. Pino är trött på att jobba i ett i huvudsakligen svart kvarter. Mookie saknar ambition vilket frustrerar både hans flickvän (Perez) och hans syster Jade (Joie Lee). Buggin Out (Giancarlo Esposito) provoceras av att Sal endast har italienare på sin "Wall of Fame" och försöker få i gång en bojkott mot pizzerian.

Vi får också träffa Radio Raheem (Bill Nunn) med sin stora boombox, den alkoholiserade Da Mayor (Ossie Davis) och Dj:n Mister Señor Love Daddy (Samuel L. Jackson).

Motsättningarna finns där och riktas åt alla olika håll: koreaner, spanjorer, italienare, svarta, vita – alla har de åsikter och fördomar om varandra. Kanske är det hettan, kanske är det oundvikligt, men just den här dagen kulminerar det som annars bubblar under ytan. Konflikterna eskalerar och leder till såväl polisbrutalitet som uppror.

Med ett sprakande bildspråk, energisk klippning och en suverän ensemble lyckas Spike Lee kombinera tragedi och humor. Ämnet till trots är filmen nämligen både rolig och full av energi. Den fullständigt darrar av liv och frustration och trots att den har mer än 25 år på nacken fortsätter den vara tänkvärd, smart, viktig och framför allt aktuell. Vad som gör den intressant är att den aldrig blir ensidig. Här finns inte de entydigt "goda" och "onda" utan samtliga karaktärer tillåts ha motstridiga personlighetsdrag, precis som människor har. Lee är smart nog att inte underskatta sin publik, och tvingar tittaren att själv ha en åsikt om det som sker. Vad är det att "göra rätt"? Det är upp till dig att bestämma.

Martina Moliis-Mellberg Reporter

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03