Leenden igen – danska munskyddskravet slopas

Statsminister Mette Frederiksen (S). Arkivbild. Bild: Philip Davali/TT-Ritzau Scanpix

Från och med i dag behöver man inte ha munskydd eller visir när man shoppar i Danmark.

– Det här är en dag som vi har längtat efter sedan augusti, när munskyddskraven infördes. Det blir så härligt att få leendena tillbaka i butikerna, säger Lars Aarup, kommunikationschef på Coop.

Även fackföreningen HK Handel gläds åt att anställda slipper munskyddskravet. Och är det några anställda som vill ha det, är förbundet säkra på att de kommer att få det.

– Det är viktigt att poängtera att man tar bort ett krav på munskydd. Man sätter ju inte i gång ett förbud mot munskydd eller visir i butikerna, säger Per Tønnesen vid HK Handel.

Vissa saker i butikerna kommer fortsatt påminna om att pandemin inte är över. Handsprit, avståndsmarkeringar i golvet och plexiglasskärmar kommer fortsatt att finnas på plats.

Munskyddskravet slopades efter ett beslut i förra veckan, efter hårda förhandlingar med nattmangling mellan regeringen och övriga partigrupper i folketinget, förutom populistiska Nye Borgerlige.

Det allmänna kravet som gällt upphävs i dag, den 14 juni. Den som står upp i kollektivtrafik måste däremot fortsätta ha munskydd till och med hela augusti.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning