Leende till banken

Rent ekonomiskt har staten och Terrafame allt skäl att vara nöjda med den investering schweizbaserade Trafigura och Galena asset management går in med i gruvan i Sotkamo. Alla parter understryker dessutom hur mycket de månar om miljön.

Rättegångarna mot den tidigare ledningen i Talvivaara med huvudägaren och förre vd:n Pekka Perä i spetsen kommer att pågå länge ännu. Olika rättsinstanser har att ta ställning till både anklagelser om flera olika miljöbrott och anklagelser som gäller brott mot informationsskyldigheten.

Men staten och framför allt den ledning som tagit över gruvan i Sotkamo har ur ekonomisk och produktionsmässig synvinkel fått verksamheten på rätt köl. Produktionen av både nickel och zink ökar och under fjolårets sista kvartal lyckades gruvbolaget redovisa en liten vinst, delvis med hjälp av stigande råvarupriser.

Det stora problemet, vad göra med de vattenmängder som samlas på gruvområdet, har den nuvarande ledningen också lyckats lösa, uppger den. Att vattnet i utloppsröret som går från gruvområdet till sjön Nuasjärvi skulle vara rent och inte orsaka problem håller däremot inte naturvårdsorganisationerna och den lokala befolkningen med om.

Talvivaara som i statlig ägo blev Terrafame har i åratal haft problem med de vattenmängder som finns på gruvområdet främst för att biourlakningsmetoden som används varit oprövad. Att grundarbetet på området från början kanske inte heller var gjort enligt alla konstens regler med till exempel läckande slambassänger som följd har också varit en orsak till oro.

Gruvan har dessutom delat lokalbefolkningen. Här har oron för miljökonsekvenser ställts mot arbetstillfällen och ekonomi.

Gårdagens meddelande om att Terrafame nu får privat kapital som räcker till att fullskaligt köra upp verksamheten i Sotkamo är goda nyheter för staten som redan satsat närmare 400 miljoner euro på gruvan. Utan nytt kapital hade en nedkörning väntat. Statens ansvar som huvudägare försvinner ändå inte.

Nedkörningen hade inte varit vare sig en snabb eller en billig lösning. När biourlakningen av metaller väl kommit i gång går den inte att stoppa med mindre än att den kemiska processen upphör.

Nu understryker både Terrafames ledning och placeraren Trafiguras vd Jeremy Weir att miljöaspekterna är viktiga vid gruvdriften. Annars hade Trafigura aldrig investerat, sade Weir vid gårdagens presskonferens.

Efter allt som hänt vid gruvan i Sotkamo känns det som om de fortsatta alternativen kanske inte var så många. Vill man vara optimist kan man tro att skattebetalarna småningom ska få tillbaka de pengar staten satsat utan att miljön lider större skada än den redan gjort. Många hade ändå hellre slickat sina sår och kört ner hela verksamheten. Men hur det än går med den framtida verksamheten är det viktigt att beslutsfattarna på gamla Talvivaara tar sitt ansvar då det gäller tidigare missförhållanden.

Katarina Koivisto Administrativ redaktionschef

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning