Ledsen julgran i Italien

Blir Italien nästa politiska sorgebarn inom EU som inte lyckas få ihop en majoritetsregering efter valet? Ja, risken att landet blir omöjligt att regera under 2018 är överhängande.

En del länder kan vara utan regering länge och allt fortsätter som vanligt. Efter valet 2010 hade Belgien ingen regering under 535 dagar, då mängder med viktiga beslut fattades av den förra regeringen som satt kvar som expeditionsministär. Tyskland har ännu inte fått någon regering tre månader efter höstens val.

För ett kaotiskt land som Italien skulle tre månader utan regering vara en katastrof, menar många politiska bedömare. Nu bröstar premiärminister Paolo Gentiloni sig duktigt för att sysselsättningen stiger en aning, liksom tillväxten. Men 1,5 procents tillväxt är inte mycket att hänga i julgranen. Gentiloni aktar sig noga för att säga sanningen att Italien haft den lägsta tillväxten inom hela EU under 2017.

Valkampanjen inför nästa års parlamentsval är i full gång, trots att det ännu inte finns något officiellt datum. Den nya vallagen gör att det kan bli oerhört svårt att få till en majoritet. Vi journalister hade nog trott att vi inte längre skulle prata om Silvio Berlusconi i en valkampanj. Ack vad vi bedrog oss! Nu är han lite av en favorit till segern. Han kan inte kandidera personligen, eftersom han sitter i parlamentarisk karantän efter den fängelsedom han fick 2013.

För drygt ett år sedan fanns en optimistisk Matteo Renzi. Men Demokraternas ledare missade målet: han förlorade folkomröstningen då italienarna röstade ner Renzis förslag till om en ny författning med enkammarsystem. En flopp som ledde till Renzis avgång.

Högern vädrar morgonluft. Det krävs 40 procent av rösterna för att få majoritetspremium så att en stark regering kan bildas. Den enda koalition som ser ut att kunna nå detta är Berlusconis Forza Italia, tillsammans med främlingsfientliga Lega Nord och det lilla partiet Fratelli d'Italia (Italiens bröder) som måste definieras som postfascister.

I Roms antika hamnstad Ostia, som Mussolini förvandlade till en modern förort med badstränder, fick det högerextrema och nyfascistiska partiet Casa Pound hela nio procent av rösterna i lokalval i november.

Och som ett krisens tecken står en stormskadad och ledsen julgran på piazza Venezia framför Nationalmonumentet. Barren hänger ner som vissen mossa och grenarna slokar. 50 000 euro har det kostat att få granfan transporterad från Norditalien och installerad på torget. Jo du läste rätt! För i Rom styr det populistiska missnöjespartiet Femstjärnorna, vars mantra är ekonomisk ordning och reda och att dra ner på de offentliga kostnaderna i kommunen.

Peter Loewe Journalist i Rom, Italien

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00